lördag 20 december 2014

Sin City – The Library Edition


I samband med att jag såg Sin City – A Dame to Kill For passade jag på att läsa hela Sin City, från början till slut. När jag 2006 erhöll volym 1 och volym 2 av Sin City – The Library Edition noterade jag att jag skulle ”återkomma med en recension”, men att den måste ”ges tid”. Jag trodde då nog inte att det skulle ta åtta år… Eller ens att bloggen skulle finnas kvar.

Nåväl. Sin City är ju helt fenomenal! Är det Frank Millers främsta verk? Jag tror det. Det som gör Sin City så speciell är att den är späckad med klichéer från genren noir samtidigt som det är unikt Frank Miller. Den här mixen skapar en värld som blir totalt uppslukande. Det hela kompletteras med den tredje beståndsdelen, det fullständigt unika bildspråket. En serie blir inte nödvändigtvis bättre bara för att man konstaterar att den är ”konst”. Men Sin City är verkligen konst.

Sen utgåvan… Eller rättare sagt utgåvorna. Jag är svag för lyxiga utgåvor. DC Comics Absolute editions av The Dark Knight och Watchmen till exempel. Men hur mycket jag än uppskattar dom är dom ingenting mot Sin City – The Library Edition. Bilden ovan gör den inte alls rättvisa. Men det rör sig om åtta band (varav det åttonde, med röd rygg innehåller extramaterial). Den röda texten på omslagen är i metallic och varje band har dessutom ett motiv på framsidan. Omslagen, papperskvaliteten, etc. är helt i toppklass. Det här är verkligen ett av mina främsta samlarobjekt.

:-D

Inga kommentarer: