måndag 29 december 2014

Edge of Tomorrow


Edge of Tomorrow (2014) skulle kunna beskrivas som en blandning mellan War of the Worlds, Starship Troopers och… Groundhog Day (”Månadag hela veckan”)… Inte för att filmen har den satir som genomsyrar Starship Troopers eller humorn från Groundhog Day (även om Edge of Tomorrow faktiskt bitvis är väldigt rolig). Spoilervarning: Ja, precis som i Groundhog Day startar storyn om och om igen. Eftersom Edge of Tomorrow handlar om en alien-invasion av jorden och hur den ska stoppas innebär det att storyn blir exakt som en TV-spel. Man kommer en bit, man dör, man startar om. Det blir dock aldrig lika tjatigt som det kan bli i ett lite för svårt tv-spel vilket är ett gott betyg till filmmakarna (jag skulle säga till manusförfattaren men tydligen hade Edge of Tomorrow inget manus…).

Det är dock inte bara den unika strukturen som gör Edge of Tomorrow till en av de bästa sci-fi filmerna på senare år utan även looken: Produktionsdesignen är grym! Effektfilmer kan ofta kännas plastiga men så är inte fallet här. ”Realistisk” är ett vansklig ord men det är precis hur filmen känns. Otroligt läcker! Den enda invändningen är designen av rymdmonstren som känns lite trist. I extramaterialet pratar man den unika designen men faktum är att även om det inte ser ut som något man sett förut så känns det verkligen så. För övrigt är det välspelat och kemin mellan Tom Cruise och Emily Blunt är klockren.

Extramaterialet på hyrutgåvan är dokumentärer på en timme som är lite väl positiva… Även fast det ju rör sig om en riktigt bra film!

:-)

Inga kommentarer: