onsdag 16 april 2014

Krigaren


Filmer om nynazism är relativt ovanliga. Spontant tänker jag på Romper Stomper och American History X samt ett gäng ruttna svenska titlar. Och jag är övertygad om att det finns fler även om jag inte har någon i huvudet just nu. Tyska Krigaren (Kriegerin) från 2011 är en mer udda efter den tar ett kvinnligt perspektiv på denna mansdominerade värld. Huvudpersonerna utgörs av en tjej som är rejält insyltad och vars pojkvän sitter i fängelse för misshandel samt en yngre tjej som fascineras av den världen och som sakta glider in.

Som vanligt med genren är det deprimerande och obehagligt. Att visa upp bakgrunden till personerna i gänget, att alla mer eller mindre mår dåligt och har det jobbigt och att livsstilen blir en flyt känns inte nytt. Samtidigt ligger det något väldigt viktigt i att peka på just det. Dessutom gör Alina Levshin en ruskigt bra prestation i huvudrollen. Hon är en psykopat och genuint obehaglig. Samtidigt som hon aldrig spelar över utan förmedelar känslan av en trasig skäl. Att filmen innehåller några mindre lyckade scener som tyvärr inte känns trovärdiga drar ner en smula, men som helhet är det ett gott hantverk.

Tyvärr fanns det bara på DVD men för att vara det har den gräsligt bra bild. Inget extramaterial men omslaget bjuder på ett bevis för att även filmer som utspelas i nutid kan använda sig av hakkorstricket. Borde förresten säga några ord omslaget. Varför ser det ut som taget ur en b-skräckis? Och varför ser hakkorset, som i blod förstärker bilden av skräckis, så gräsligt malplacerat ut? Jag tror förklaringen är följande: Originalaffischen (bifogas nedan) är en oerhört stark bild men sannolikt för stark för Tyskland. Därför har ett alternativ tagits fram där. Varför det alternativa omslaget används på den nordiska utgåvan vet jag inte? Men uppenbarligen tyckte någon att det inte var tillräckligt starkt nog så man har kladdat på ett hakkors i hörnet (symbolen är ju förbjuden i Tyskland).

:-)

Inga kommentarer: