torsdag 24 april 2014

Conan the Barbarian


Jag har aldrig haft någon direkt relation till Conan Barbaren. Läste i tonåren några serier som ingick i någon samling eller dylikt. Tror jag sett första filmen för evigheter sen men är inte helt säker. Första filmen som alltså är Conan the Barbarian från 1982 och som kanske är mest känd för att det är Arnolds genombrott som ”skådespelare”. Att klaga på hans talanger inom det området är dock inte rättvist just när det gäller i rollen som Conan. Tvärtom för precis som i The Terminator är det ordfattiga och bistra något som passar rollen perfekt!

John Milius står för regi och delvis för manus. Det finns väl ingen lämpligare person att på film skildra den stenhårde Conan än just Milius? Hans seriösa intresse för vapen, våld och historia underlättar. Det finns ingen som så skickligt kan lyfta fram det maskulina och stenhårda som Milius. Och samtidigt göra det intressant och inte bara köra med klyschor. Den som inte gillar hans stil kommer förvisso antagligen att anklaga honom just för det där med klyschor… Men jag gillar hans stil och tycker att det i filmvärlden finns utrymme för en sån som Milius. Filmens styrka ligger i det visuella, i den känsla och stämning som förmedlas. Dialogen är knapp men mycket av det som yttras skulle fungera som taglines.

Jag gillar genomtänkta världar och den i Conan the Barbarian är just en sådan. Den utspelas under den hyboriska tidsåldern som skulle ha inträffat för ca: 12 000 år sedan, mellan Atlantis fall och de stora civilisationernas framväxt. Magi existerar. Jag vet inte hur det skildras i serierna men filmen skildrar världen på ett realistiskt och återhållsamt vis. Säkert beror det på budget men det är också ett medvetet grepp. Fenomen som magi blir nämligen oftast mycket mer effektfulla om det sker i en värld som känns äkta.

Bildkvaliteten på denna blu-ray är bra och detaljrik. Extramaterialet får väl godkänt. Ett kommentarspår med Milius och Arnold samt ett antal dokumentärer varav de flesta är intressanta. Det enda negativa med den här utgåvan är det fullständigt gräsliga omslaget. Hur är det möjligt att man inte använde sig av den ikoniska filmaffischen? Jag är uppväxt med rollspel på 80-talet och därmed oerhört svag för den här typen av ostig fantasyestetik.

:-)

Inga kommentarer: