fredag 25 oktober 2013

The Great Gatsby



The Great Gatsby är en av de där titlarna som alltid funnits i mitt bakhuvud men som jag egentligen inte har någon aning om vad det handlar om? Inte mer än att det rör sig om en klassiker, om amerikansk överklass i New England. Snygga kläder, fester. Typ. Story? Ingen aning. Hyrde den från 2013 mest i allmänbildningssyfte. Sen köpte jag den från 1974. Och slutligen konstaterar jag att det finns en från 2000, från 1949 samt 1926.


The Great Gatsby (2013)

Som sagt, allmänbildningssyfte. Samt för att jag var lite nyfiken på den omtalade spektakulära stilen. Storyn i sig är väldigt enkel, betydligt enklare än jag hade föreställt mig. Sen tycker jag inte att det nödvändigtvis är dåligt med en banal (dock inte i det negativa avseendet) och svallande kärlekshistoria men jag blev lite överraskad. Än mer överraskad blev jag dock av filmen stil. Den är totalt over the top vad gäller skådespeleri, kameraåkningar, effekter. Det spektakulära festscenerna är just det. Men i övrigt blir det mest jobbigt, stilen känns som animerad film. Vilket gör att man tappar bort karaktärerna. Fullständigt. Vem är det och framför allt gör den som den gör? Sitter som ett frågetecken. I över två timmar.

Det höll på att uppstå en olycka när jag skulle hyra för versionen i 3D har verkligen lyckats maskera att det rör sig om 3D högst effektivt. Jag vet att jag låter gammal när jag säger så men det var faktiskt knepigt i 3D. Hur som helst, vass bildskärpa har den dock helt klart! Kunde inte låta bli att se de medföljande korta dokumentärerna, mest för att förstå hur det blev som det blev? Kan dock inte säga att jag blev mycket klockare. Kanske lite?

:-(


The Great Gatsby (1974)

Den här versionen har faktiskt funnits på min införskaffningslista ett bra tag. Eftersom jag hört mycket gott om den, att den ska vara så stilfull. Jag har varit nyfiken men inte tillräckligt nyfiken för att slå till. Att se nyinspelningen fick mig dock att slå till!

Vad ska man säga? Det är bra mycket bättre än den nya. Skådespeleriet är lågmält och här är det betydligt enklare att identifiera karaktärerna och deras bevekelsegrunder. Sen är det ju samma enkla story som faktiskt inte är särskilt intressant. Dock är det en spännande miljöskildring.

Filmen har en lite suddig stil så det ser inte vasst ut. Men även om den här den stilen tycker jag inte att bildöverföringen är tipp-topp. Det ingår inte något extramaterial.

:-I

Inga kommentarer: