tisdag 10 september 2013

The Last Days of Rommel


Ännu en välgjord tysk tv-film om andra världskriget har anlänt: Rommel (2012). Filmens svenska titel, The Last Days of Rommel, avslöjar handlingen. Det rör sig om en skildring av Rommels sista dagar, eller snarare sista månader. Från förberedelser inför försvaret av västfronten fram till det tragiska slutet. Det är mer fokus på militär problemlösning än ett välspelat drama. Vilket när det gäller den här typen av filmer är utmärkt. Jag är mycket svag för studerande av kartor och kommentarer som ”du är ett typiskt divisionsbefäl som sakar förmåga att leda större formationer”. Ungefär.

När det gäller biografiska filmer blir resultatet alltid kontroversiellt, och allra extra kontroversiellt när det handlar om någon som befunnits i Hitlers närhet. Alltid. Ska man sammanfatta vinklingen i Rommel är det möjligen något mindre smickrande för Rommel själv. Han framstår som någon som inte har mycket till övers för Hitler men som finner sig i sin situation och som undviker snarare än tar ställning när det gäller motståndet.

Filmen finns även i Blu-ray men jag fick bara tag på DVD när jag hyrde. Men den såg bra ut för att inte vara HD. Extramaterial saknas och omslaget visar upp ett rejält prov på hakkorstricket!

:-)

Inga kommentarer: