torsdag 26 september 2013

Seinfeld - The Complete Series


Sedan jag julen 2007 (!) införskaffade Seinfeld - The Complete Series har den varit ett angenämt men ändå dåligt samvete. Vi har såklart segat för mycket men på sista året spurtat lite. Nu är vi klara… En delförklaring till att det tagit sin lilla tid är att det faktiskt handlar om nio säsonger, fördelade på inte mindre än 32 DVD-skivor (samt en extraskiva med bonusmaterial).

Någon gång i mitten på 90-talet blev jag rekommenderad Seinfeld men jag hajade inte grejen och gav inte serien en ärlig chans. Sen hände något, några år senare började jag följa serien på TV, den liksom växte. Det var först de sista säsongerna som jag såg koncentrerat, de tidigare såg jag avsnitt här och där, liksom slumpmässigt. Därför kändes det bra att ta ett helhetsgrepp och plöja hela serien från början till slut.

Humor är väldigt personligt. Humor är dessutom ofta en färskvara. Så hur ska man se på Seinfeld så här många år senare? Hur roligt är det egentligen? Hur mycket är nostalgi, att få återuppleva skämt som man skrattat åt tidigare? Haken är att jag inte tror att det är möjligt att göra en sådan distinktion. Vilket lämnar mig med två parallella spår: Seinfeld är en fruktansvärt rolig serie. Samtidigt, hur kul hade den upplevts om den kom idag? Vilket i sig blir rent spekulativt för den skulle såklart inte kunna komma idag, den är en produkt av sin tid.

Hur som helst är Seinfeld för mig den roligaste amerikanska serie som gjorts. Den innehåller så många fantastiskt roliga avsnitt, scener och karaktärer. Har man sett gillat Seinfeld finns så sjukt många begrepp och citat att slänga sig med, så många ögonblick med närmast ikoniska ögonblick. Och även om de är de fyra huvudpersonerna som står i förgrunden är det alla biroller genom åren som gjort störst intryck, i alla fall på mig. De bästa säsongerna är de i mitten. I början hade det inte riktigt satt sig och mot slutet tenderade det att spåra ut lite. Ibland. Men alla säsonger har sina guldkorn.

Vad gäller formatet är den här boxen såklart helt enastående. Tjock, härlig och stilren. Dessutom medföljer boken Seinfeld – The Coffee Table Book, som hastigt går igenom varje avsnitt för sig och som dessutom innehåller bonusskivan .

:-D

Inga kommentarer: