onsdag 5 juni 2013

ECW!



I början av 90-talet utvecklades den amerikanska wrestlingen i en allt mer barnslig och serietidsningsaktig riktning. Som vanligt när det sker en rörelse åt ett håll dyker det upp en motreaktion. Motreaktionen mot de allt mer showbetonade WWF och WCW stavades ECW – Extreme Championship Wrestling. Ett litet förbund från Philadelphia (?) som blev kända för blodiga matcher, sexism och sin extremt passionerade och lojala publik. Som gärna bidrog till matcherna genom att dela ut medhavda tillhyggen till brottarna.


Barbed Wire City

Barbed Wire City (2013) är en dokumentär som spelats in under lång tid med mycket små medel. Precis som i The Wrestling Road Diaries är stilen mycket amatörmässig. Men genom årens lopp har man fått en och annan intervju. Dessutom är en oavsiktlig bonus att det dragit ut på tiden att man får se folk hur dom ser ut nu jämfört mig för tio år sen… Det största problemet med dokumentären är de tunga namn som man inte lyckats fånga. Det hela känns ofullständigt. Det bestående intrycket är dock rätt tragiskt. För många har det gått bra, men för många har det gått riktigt illa. Om man bortser från dom som inte längre finns i livet så har många tyvärr farit illa. Kombinationen förbjudna substanser och att misshandla sina kroppar är inte helt lyckad.

Det ingår lite extramaterial, några sekvenser som inte fick plats i dokumentären. Bl.a. en lång sekvens med Billy Corgan som är ett stort fan och som var med när det begav sig.

:-I


The Rise + Fall of ECW

När ECW gick i konkurs köptes rättigheterna av WWE. 2004 gav dom ut dokumentären The Rise + Fall of ECW, som jag slökollat på några gånger men som jag tyckte det var dags att beta av nu när jag såg Barbed Wire City. Faktum är att dokumentären är utmärkt! En två och en halv timmes introduktion till fenomenet ECW. Bra tempo och många ansikten! Sen hade det nog inte skadat att få några mer motpoler till den Paul Heyman, den oerhört karismatiska charlatanen som låg bakom uppgången och fallet. Rent generellt känns det dock väldigt frispråkigt och inte så tillrättalagt som man kanske hade befarat?

På skriva två finns en handfull matcher, några med alternativ kommentering.

:-)

Inga kommentarer: