måndag 17 juni 2013

Beasts of the Southern Wild


Hade hört mycket gott om Beasts of the Southern Wild (2012) och mina förväntningar var högt uppskruvade. Finns det något bättre än när högt ställda förväntningar möts? Beasts of the Southern Wild är en oerhört kraftfull film. Suggestiv, nästan magisk som samtidigt pekar på reella problem utan att ta till pekpinnar.

Lilla Hushpuppy bor med sin pappa i ett träskområde. Runt dom ett samhälle av utstötta boendes i skjul, alla medvetna om att det snarare förr än senare kommer att allt spolas bort. Pappan lider av missbruk och är inte förmögen att ta hand om varken sig eller sitt barn. Det låter som en riktigt eländig historia och det är det ju förstås. Samtidigt står inte eländet i centrum utan finns där i bakgrunden, som en fond. Väldigt mycket handlar om stämningar. Och hon som spelar den lilla tjejen är helt fenomenal! Inte lillgammal utan trovärdig som ett barn som får lov att klara sig själv. Beasts of the Southern Wild är garanterat en av förra årets bästa filmer!

Extramaterialet är dock lite svajigt. Det ingår sekvenser från casting och bortklippta scener. Samt även den kortfilm som låg till grund för Beasts of the Southern Wild.

:-D

Inga kommentarer: