fredag 29 mars 2013

Rear Window

  

Jag gör ett avsteg från den allrådande principen på den här bloggen. Som säger att jag recenserar produkter, inte filmer i sig. Alltså, kommer det en box så recenserar jag hela boxen när jag är klar. Min julklapp Hitchcock – The Masterpiece Collection kommer dock bli ett undantag. Ett mastodontinlägg med 14 inlägg som kanske drar ut väldigt på tiden blir helt enkelt ogörligt. Så jag frångår principen och tar filmerna var för sig och så knyter jag ihop säcken med ett avslutande inlägg om själva boxen när jag väl är i mål.

Rear Window (“Fönstret mot gården”) (1954) tillhör de Hitchcock som jag faktiskt sett, även om det var bra länge sen. Jag mindes den som obehaglig även om själva obehaget lämnades helt upp till ens fantasi. Men jag var nog inte så gammal när jag såg den. Hur som helst är Rear Window en helt fantastisk film! Inte helt överraskande utnyttjar Hitchcock filmmediet mästerligt. Nähä? Men jag älskar den här typen av i grunden enkla historier där detaljerna upphöjs och blir viktiga. En man sitter hemma och tror sig bevittna ett brott i en lägenhet på andra sidan gården. Svårare än så behöver det inte vara.

Det medföljer en hel del extramaterial på den här skivan. Flera timmars dokumentärer samt ett kommentarspår med en filmvetare med extrema detaljkunskaper om Rear Window. Det är väldigt givande att se filmen tillsammans med den guiden.

:-D

Inga kommentarer: