fredag 15 mars 2013

Minority Report


Ok, det här blev lite konstigt. Faktum är att jag såg Minority Report (2002) på Blu-ray under julledigheten. Har dock portionsvis tragglat med det rätt omfattande extramaterialet sen dess.

Modern klassiker kanske är att ta i lite väl. Men ändå, Minority Report är en mycket välgjord sci-fi, har nu dryga tio år på nacken och är en film jag sett ett antal gånger. Den tillhör kategorin filmer som blivit en naturlig del av mitt filmjag. Problemet med sci-fi är att det är omöjligt att skåda in i framtiden, att den tekniska utvecklingen aldrig blir som man tänkt sig. Mot bakgrund av det står sig Minority Report väldigt väl, det är endast några få saker som känns lite tveksamma.

Själva grundidén, att straffa någon som tänker begå ett brott är intressant både ur ett filosofiskt och juridiskt perspektiv. Filmen är dessutom effektiv som thriller och underhållande med alla dessa märkliga biroller som svischar förbi.

Bildkvaliteten på denna Blu-ray är lite ojämn. Det blir dock lite svårbedömt pga. filmens väldigt stiliserade bildspråk, den är nästan färglös. Så var det detta med extramaterialet som sträcker sig över ca. tre timmar. Dels medföljer det som var på den gamla DVD-specialaren, dels är det mycket tidigare outgivet men nödvändigtvis inte nyproducerat. Att det tagit sån tid för mig beror lite på att materialet inte är jätteintressant men ändå tillräckligt intressant för att man ska vilja ta sig igenom det. Tummen ner för det gräsligt fula omslaget.

:-)

Inga kommentarer: