tisdag 3 juli 2012

Twixt


Coppola har tröttnat på Hollywood och gör numera bara lågbudget. Det får man någonstans acceptera och unna honom att han på ålderns höst gör ett sådant val. Inför att se hans senaste film Twixt (2011) tänkte jag att visst, det är ju lågbudget men det är ju ändå Coppola, mannen bakom Apocalypse Now, Gudfadern (samt Bram Stoker’s Dracula). Hur dåligt skulle det kunna bli? Svaret på den frågan är tyvärr att det blev fullständigt orimligt dåligt.

Och man kan inte skylla på för högt ställda förväntningar. Snarare tvärt om. Efter 20 minuter påpekar Frugan att just för att det är Coppola stänger man inte av utan ger filmen en oförtjänt chans. Och det är också anledningen till att jag såg klart den. Normalt hade jag stängt av efter halva men jag ser det lite som allmänbildning att se och försöka förstå vad som hänt med en av historiens bästa filmregissörer?

Vad handlar filmen om? En alkoholiserad författare ska försöka skriva en bok och fastnar i någon slags drömvärld. Edgar Allen Poe dyker upp. Plus att det är ett mord som måste lösas. Det är alltså någon slags övernaturlig skräckfilm. Haken är att det är så fruktansvärt taffligt utfört. Alla aspekter. Regi, manus, skådespeleri, effekter. En googling avslöjar att Coppola tydligen baserat filmen på en dröm han hade och den spelades in på hans ranch.

Snälla, låt inte Twixt vara Coppolas sista film. Det vore ovärdigt.

:-=

Inga kommentarer: