torsdag 12 juli 2012

Avalon


Jag vet inte vad det är med svensk film? Efter åratal av gnällande har jag nu uppskattat Apan, Flickan och Apflickorna (hepp!). Avalon (2011) av debutanten Axel Petersén är helt fantastisk! Magisk! Det är en film som mer än något annat är en stämning, en uppfyllande känsla av total ångest och hopplöshet.

Brost har fått mycket välförtjänt beröm för sin rollprestation som ”Janne”. Festfixare med passerat bäst före datum som ska driva nattklubb i Båstad. Något hemskt inträffar och han spenderar filmen med att försöka hålla huvudet ovanför vattnet. Även om karaktärerna är färgstarka känns dialogen trovärdig. Jag uppfattar det som en oerhört pricksäker satir över en viss typ av människor. Satir över överklassen kanske man skulle tro men det är inte riktigt rättvist. Givetvis finns även den komponenten men det här är något annat. Båstad, business, stekare, övervintrade. Det är något väldigt futtigt och ängsligt över de här människorna. Festfixartyperna.

Jag nämnde ordet ”magisk” och det är förstås pretentiöst. Men kombinationen av skådespelarinsatsen, det närgångna fotot, hur ljud och musik är perfekt integrerad bidrar till något som verkligen känns.

Förutom att Avalon är en fantastiskt bra film håller bildkvaliteten på denna DVD absolut toppklass! Det är oerhört synd att den inte släpps på Blu-ray, men det är nästan förlåtet. Galet bra bild! Det medföljer även två förlängda scener samt ett kommentarspår som tyvärr inte går att lyssna på. Brost må vara bra i filmen men han har ingen aning om hur han ska bete sig här.

:-D

Inga kommentarer: