måndag 4 juni 2012

Örnen har landat


Fortsätter att beta av gamla klassiska krigsfilmer. Örnen har landat (org. The Eagle has Landed) (1976) är en titel som är väldigt välbekant men är en film som jag faktiskt inte sett förut.

Det är alltid intressant när filmens huvudroller utgörs av tyskar. Det är kontroversiellt och redan i inledningsscenen måste därför Michael Caine rädda en judinna undan en grym nazist för att förklara att det här är en ”snäll tysk” och inte en ”dum tysk”. Det är lite tröttsamt.

Storyn handlar om en grupp tyska fallskärmsjägare som med inspiration av den verkliga fritagningen av Mussolini ska försöka kidnappa Churchill i England. Det hela handlar alltså om en lite mer äventyrlig andravärldskrigs-skildring. Vilket jag inte har något emot men tyvärr blir det lite väl tramsigt emellan åt. Framförallt när en gapande J.R. Ewing dyker upp i rollen som amerikansk officer. Men det här ändå en underhållande film.

Bildskärpan varierar kraftigt mellan olika scener vilket irriterar. Något extramaterial ingår ej. För övrigt hatar jag det där omslaget som andas Photoshop, inte 70-tal.

:-I

Inga kommentarer: