torsdag 26 april 2012

Moby Dick



Jag vet inte vad det är men jag är oerhört fascinerad av valfångst. Inte den moderna varianten alltså utan förr i tiden när den var en livsfarlig kamp mellan man och djur. Det är något märkligt romantiskt med den lilla mannens kamp emot den enorma besten, liksom S:t Göran mot Draken. (De faktiska riskerna till trots var ju oddsen i själva verket på jägarnas sida och det finns såklart en massa tveksamheter i att med grymma metoder slakta oskyldiga djur för att utvinna valolja, jag vet. Men ändå, det är något oemotståndligt med det där.)

Har man sådana böjelser finns väl ingen bättre historia än Moby Dick? Tyvärr har det varit svårt att göra den rättvisa på film. Det senaste försöket jag sett var från 1998 och jag vill minnas det som en oinspirerad tv-film med taffliga effekter. Tv-film verkar vara ledordet för även den här nyinspelningen från 2010 är just en tv-film. Det största problemet med sådana brukar vara budgeten så jag gjorde mig beredd på ännu en besvikelse.

Sån tur att jag hade fel! Det är inte den mest spektakulära film man sett men det ser bra ut! Det ser inte ut som tv och effekterna får godkänt. Även valen får godkänt vilket är en förutsättning för att den här historien ska kunna berättas. Jag känner mig lättad! Sen är det långt från perfekt men det är många filmer som har effekter som inte heller är det.

Extramaterial hade väl varit kul men jag vet inte om man kan begära det av en tv-film? Däremot borde man kunna begära ett snyggt omslag istället för det här gräsligt fula.

:-)

För övrigt var en av de sista CD-skivorna jag köpte (för man har väl slutat köpa sådana va?) Mastodons konceptalbum Leviathan. Med texter inspirerade av just Moby Dick. Hittade en härlig lyxvariant med omslag i kartong.


Inga kommentarer: