onsdag 31 augusti 2011

Let Me In


Det uppstod svår nerdrage när det blev klart att det skulle göras en amerikansk remake på Låt den rätte komma in. Varför ska man göra det? klagade vi i kör. Se originalet istället och var nöjda! Jag var inte upprörd men jag var skeptisk och framförallt ointresserad. Filmen gjordes och jag vill minnas att regissören försökte påpeka att det inte är en remake av filmen Låt den rätte komma in utan bara en filmatisering av romanen, en filmatisering som är förlagd till USA.

Jag vidhåller att det är lite märkligt att filmen ens finns men nu är den här. Och det är kul att konstatera att Let me in (2010) faktiskt är bra! Den är inte lika bra som Låt den rätte komma in men det finns å andra sidan inte så mycket att klaga på. Vissa saker är till och med bättre än i ”originalet”, framförallt mobbningen av Oscar känns mer obehaglig. Annars är det välgjort och som en upprepning av det man redan sett. Och att förlägga filmen till USA gör att avståndet blir lite lite längre till att kunna relatera till karaktärer och händelser. Alkisgänget är för övrigt inte med vilket väl säger en del om kulturell anpassning av källmaterialet... Det som dock är kul är att Let me in tar med saker från romanen som Låt den rätte komma in inte gör. Mest av allt påminner det mig om vilken fantastisk roman det är som ligger till grund för dessa filmer!

Bildkvaliteten på denna Blu-ray är vass! Om det ingår extramaterial på hyrversionen som jag såg vet jag ej för jag hade inte tid med det.

Så, det kanske förvånar en del men jag gillar Let me in för var den är, nämligen en riktigt bra vampyrfilm!

:-)

Inga kommentarer: