fredag 18 mars 2011

Hämnden


Danska Hämnden (original Haevnen) är enligt Oscarsjuryn 2010 års bästa utländska film. Nu har jag inte sett så många ”utländska” filmer från förra året men exempelvis Gainsbourg är en som är bättre än Hämnden. Tycker jag.

Filmen försöker säga något om våld. Om våld kan rättfärdigas? När? Kille mobbas i skolan men den nya killen i klassen hjälper till genom att slå tillbaka. Men hur långt kan det gå? Persbrandt pendlar mellan att vara närvarande storsint förebild med att vara frånvarande pappa som prioriterar arbete i eländiga Afrika framför familjen. Hämnden tappar inte greppet om en och det är hela tiden intressant. Och välspelat. Lågpunkten är dock slutet när dom tar i så att filmen nästan spricker. Förresten är det grymt snyggt plåtat! Fantastiska miljöbilder!

Hämnden är en välgjord och hyfsat sevärd film som tyvärr saknar det där lilla extra (för att slänga sig med en fantasilös sportklyscha).

På skivan medföljer en intervju med regissören Susanne Bier som jag hade kunnat tänka mig att se om inte klockan blivit för sent.

:-I

Inga kommentarer: