fredag 4 februari 2011

City of Life and Death


Tänkte att jag inför resan till Japan ska ladda med lite japansk film. Noterade City of life and death (2009) i hyrhyllan. Men omslaget till trots visade den sig vara kinesisk, inte japansk… För övrigt ett gräsligt och i det närmaste ovärdigt omslag (slänger på en bioaffisch som ger en bättre bild av filmen).

Hur som helst. Man brukar få höra att andra världskriget började 1939 men allt handlar om perspektiv. Frågar man en ryss så började det 1941. Och frågar man en japan kan svaret bli 1937. City of life and death utspelas just 1937 och behandlar den obeskrivligt gräsliga massakern i Nanjing. Till en början är det lite svårt att hänga med i turerna, att begripa vem som är vem? Men det tar sig. Filmen är oerhört tragisk, späckad med gripande scener. Samtidigt som den är väldigt mäktig. Får känslan av vad som förr kallades för ”storfilm”, ett fenomen som i väst verkar vara dött?

Den svartvita bildskärpan är skarp och ljudet är maffigt. Extramaterial ingår dock inte. Sen vet jag inte om det är min blu-ray spelare som är problemet men det här är en sån film där man inte ser hur lång tid som har förflutit. Väldigt irriterande.

:-)

Inga kommentarer: