torsdag 10 februari 2011

Bigger Stronger Faster


Bigger stronger faster är en dokumentär från 2008 av Chris Bell som utforskar (manlig) kroppsfixering, styrketräning, steroider osv. Bell som själv tidigare använt steroider gör ett nedslag i sin egen vardag och intervjuar sina bröder varav en sysslar med styrkelyft och den andre vill bli en pro-wrestler. Båda nyttjar steroider till och från.

På ett populärvetenskapligt vis redogörs för steroidernas historia samt hur det hänger ihop med bodybuildingexplosionen med ikoner som Arnold m.fl. Bilden av elitidrott som förmedlas är minst sagt deprimerande. Alla verkar fuska mer eller mindre och bara få åker dit. Men sen vänder perspektiven: Hur farligt är steroider egentligen? Det finns inga ordentliga studier (heter det så på svenska?).

Däremot är den största användningen av steroider i medicinskt syfte och därför helt laglig. Och kanske än viktigare: Det är ju tillåtet att ägna sig åt en massa saker som kan vara farligt för en individs hälsa men det betyder inte att företeelsen i sig är förbjuden. För det tredje: Just när det gäller elitidrott är synen på fusk en smula hycklande. T.ex. är det ju tillåtet för en golfspelare att operera ögonen för att få bättre syn. Varför räknas inte det som fusk?

Filmen låter alla sidor komma till tals och fastslår inte vad som är rätt och vad som är fel. Även om den mer pekar på hycklande än ev. risker. Vilket känns lite fräscht, om det nu är rätt ord? Att få lite nytt perspektiv på en fråga man kanske inte tänkt igenom så noga är nog bara nyttigt. Och dessutom får man här ett rätt rörande familjeporträtt på köpet.

:-)

Inga kommentarer: