torsdag 23 december 2010

Inception - limited ed. briefcase


The Dark Knight gjorde att man definitivt började intressera sig för Chris Nolan på allvar. Och det känns väldigt bra att hans nästa film, Inception (2010), är grymt bra! Det är en väldigt speciell film och ska jag jämföra den med något får det bli den första Matrix. I båda fallen har vi populariserade filosofiska frågeställningar om världens beskaffenhet. Om vad som är verkligt och om den frågan i sig är viktig? Plus en hel del action och gravitationslösa slagsmål... Skillnaden ligger i att i Inception handlar om drömmar. Det ställs frågor om drömmarnas betydelse och introducerar en värld där man kan stjäla andras drömmar samt skapa idéer hos en annan via en dröm. Eller, kan man verkligen det? Där har du den centrala frågeställningen.

Filmen blir nog extra effektiv på en sån som mig eftersom jag drömmer mycket. Jag minns ofta mina drömmar och blir ibland påverkad av det. Och jag har återkommande drömmar i drömmen. Jag har till och med löst verkliga problem som jag inte kunnat lösa vaken men där lösningen har dykt upp i en dröm. Tycker man skildrar många av dessa aspekter på ett häftigt vis.

Sen skadar det ju inte att filmen är grymt plåtad, att effekterna är välgjorda och att skådespelarna är ruggigt bra, allihop! För att inte tala om musiken, här har vi ett av de bättre soundtracken på länge! Inception är en visuell njutning samtidigt som den erbjuder hjärnjympa. En film att återkomma till med andra ord. Vilket jag redan gjort en gång. Stark kandidat till årets film 2010!

Kunde givetvis inte låta bli att införskaffa denna mycket läckra plåtväska. Oerhört snygg. Förutom filmen innehåller den en sån där metallsnurra, en instruktionsbok till hur väskan fungerar samt några kort. Hade gärna sett fler prylar men man får vara nöjd då väskan är så snygg! (Bilden stämmer dock inte riktigt för det är bara två skivor med, filmen i blu-ray och filmen i DVD). Extramaterialet får dock inte godkänt, 44 minuter är på tok för lite och det irriterar mig att den amerikanska utgåvan har mer material. När det gäller den tekniska kvaliteten är det dock tipp-topp. Perfekt bild och ljud!

:-D

Inga kommentarer: