onsdag 3 mars 2010

The Damned United / Looking for Eric



Helt plötsligt står två fotbollsrelaterade filmer i hyrhyllan. Dags för dubbelrecension!


The Damned United

The Damned United (2009) är den (verkliga) historien om fotbollstränaren Brian Clough som på 70-talet var besatt av Leeds united, först med att slå dom, sen genom att ta över och förändra laget. Det hela är en intressant historia. Jag visste inte mycket om honom innan jag såg filmen och det är en underdrift att påstå att han har en färgstark personlighet.

Dock vet jag inte om denna historia nödvändigtvis gör sig så himla bra som spelfilm? Resultatet är inte helt lyckat. Skådespeleriet är lite överdrivet men det kan möjligen vara ett stilgrepp. Men det får mig att mest sitta och sukta efter en dokumentär om den riktige Clough, som antagligen skulle vara mer intressant. Dock är filmen väldigt välspelad (om än som sagt lite överdrivet) och det duggar läckra miljöer. Fotbollspublik på film kan ofta se väldigt fejk ut men när man ser The Damned United blir man verkligen sugen på att gå på match!

Tydligen ingår mycket extramaterial av alla sorter men jag har inte tagit mig igenom detta.

:-I


Looking for Eric

Storyn i Looking for Eric är lite... speciell. Brevbäraren Eric är ett stort fan av Manchester united och Eric Cantona. Han är lite lätt deprimerad men när han röker på dyker Eric Cantona plötsligt upp, i hans sinne. Vilket händer återkommande. Dom pratar om livet, om gamla förhållanden, om hur man ska gå vidare. Det roliga är att det är just Eric Cantona som spelar något av en parodi på sig själv. En annan rolig sak är att filmen är så totalt oförutsägbar. Det är relationsproblematik, det är kriminaldrama, det är ett helt urflippat slut och det är framförallt rätt kul! Även om det stundtals är en smula segt.

Extramaterialet består endast av bortklippta scener.

:-)

Inga kommentarer: