måndag 15 februari 2010

District 9


Den sydafrikanska sci-fi rullen District 9 (2009) har fått mycket bra kritik så givetvis var jag tvungen att ge den en chans. Kan glatt konstatera att filmen tog den!

Förhandssnacket har mest berört apartheid-kopplingen, att rymdvarelserna är offer som vi människor låser in i läger och behandlar som skit i största allmänhet. Givetvis blir det intressant när man förlägger en sån story till just Sydafrika. Samtidigt trodde jag att detta ämne skulle få lite för stor plats, att filmen inte skulle bjuda på så mycket mer. Men i detta hade jag fel. District 9 är nämligen en väldigt välgjord sci-fi som faktiskt inte nödvändigtvis behöver utspela sig i Sydafrika även om detta ger storyn en extra knorr.

Rymdvarelserna är riktigt bra gjorda, bland de bästa jag sett! Jag brukar påstå att man ska maskera digitala effekter med skuggor och snabba klipp eftersom det syns att det är fejk om man får studera dessa allt för ingående. Detta gäller dock inte i District 9. Varelserna går runt i ett mördande solsken och jag har i princip inget att anmärka på! Lite har det att göra med att man medvetet valt att inte fokusera på effekterna utan behandla varelser och skepp som vilket naturligt inslag som helst som skymtar förbi.

Beviset för att filmen funkar är att jag blev så engagerad att jag verkligen satt och hoppades på att det skulle gå vägen för filmens ”hjälte” (avslöjar inte mer än så). Actionscenerna är för övrigt riktigt tajta och realistiska. Det är mycket skjuta men scenerna är så väl klippta att det inte blir tjatigt. Och filmen är förvånansvärt grisig. Måste även nämna rekvisitan, det är skitigt och bilden är fullständigt belamrad med skräp och det känns verkligen som man är på plats i kåkstaden. Och det återkommande användandet av närbilder bidrar till den klaustrofobiska känslan.

Bilden är grynig men skärpan är fantastisk, sylvass. Vilket funkar utmärkt i kombination med det där skräpet jag nämnde. Det blir väldigt mycket detaljer. Ljudet är coolt och funkar särskilt bra i eldstriderna och när rymdskeppens motorer mullrar.

District 9 är en av 2009 års bästa filmer och jag lovar att den i framtiden kommer att betraktas som en klassisk sci-fi!

:-D

Inga kommentarer: