En blogg om film. Då film ses bäst på hemmabio avhandlas i princip uteslutande Blu-ray och DVD. Ta del av mina åsikter om film, ett halvår efter premiären!
onsdag 28 oktober 2009
Slaget vid Passendale / Fiendeland
Ok, nu drar förstavärldskrigstemat igång på allvar. Inleder med att se en ny film och se om en med några år på nacken
Slaget vid Passendale
Slaget vid Passendale (Passchendaele) (2008) är en kanadensisk film som följer ett kanadensiskt befäl som blir hemskickad pga. stridströtthet men som av anledningar som jag inte vill avslöja måste återvända till skyttegravarna.
Filmen har en del svagheter bland annat med vissa mycket märkliga och orimliga vändningar som man slängt in för att historien ska gå ihop, vilket den alltså inte riktigt gör. Och jag inbillar mig att en anledning till att man inte riktigt känner för huvudrollsinnehavaren Paul Gross är att han inte känns närvarande vilket kanske beror på att han även är filmens regissör? På pluskontot finns några riktigt snygga stridsscener. Man har investerat i att det ska se mäktigt ut och det lyckas man med! Och på det hela flyter filmen på rätt bra.
Bildkvaliteten är ok, extramaterial saknas.
:-I
Fiendeland
Fiendeland (2005) har jag redan skrivit om här. Vidhåller. Det är en riktigt vacker film även om den innehåller lite mer sång än jag mindes. Vad menar jag med det? Kolla upp filmen så hajar du.
Det är dock lite oklart vad filmen egentligen heter? Originalnamnet är Joyeux noël, på framsidan står det Fiendeland med undertexten ”En dag utan krig” och när förtexterna rullar står det bara det på undertexterna: En dag utan krig. Sen undrar man varför det är ett flygplan på omslaget då det inte förekommer några sådana i filmen. Nåväl, detaljer.
:-)
Konstaterar att båda filmerna har ett starkt antikrigsbudskap och det är väl inte så konstigt. Krig i sig är ofattbart och just första världskriget framstår som extra obegripligt. Å andra sidan är det lite tjatigt att alla filmer om ett visst krig framställer just den konflikten så ensidigt. För så enkel är ju inte verkligheten. Jag syftar på att första världskriget alltid är fel och obegripligt, det andra världskriget är hemskt men absolut nödvändigt om man är amerikan men helt fel och destruktivt om man är tysk. Och amerikanska Vietnamfilmer handlar alltid om att konflikten inte går att vinna och därför är poänglös. Osv.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar