söndag 25 oktober 2009

Hakkorstricket


Va fan nu då?! För visst hajar man till när en nazistsvastika stirrar tillbaka på en. Inget konstigt med det, symbolen är den mest laddade av alla i alla fall i vår del av världen och dessutom är den ju rent grafiskt väldigt slagkraftig.

Det här är ett faktum som sluga och många gånger lata filmbolag gång på gång utnyttjar i sin marknadsföring. Symbolen missbrukas nämligen på omslag där jag antar att syftet är att få en film sticka ut i hyllan och fånga ens uppmärksamhet. Och då jag föredrar snygga omslag framför billiga knep är detta något jag retar mig på. Men vänta nu kanske någon utbrister, är det inte en märklig invändning att klaga på ett hakkors på omslaget av en film som på ett eller annat vis faktiskt handlar om nazityskland? Förvisso. Men måste det betyda att ALLA dessa filmer som jag skrivit om sen jag startade den här bloggen har en hakkorsflagga på omslaget (med endast ett ynka undantag)? Borde det inte vara möjligt att även inte ha en svastika på omslaget? T.ex. om det handlar om en film där det inte förekommer några hakkors i själva filmen?

Sen vet jag inte vilka som är mest störande? De med starka färger som uppenbarligen försöker synas eller de som i någon slags missriktad plikttrogenhet känt att dom velat kvotera in en pyttesvastika i ena hörnet?

Några Filmer där symbolen har en framträdande roll är Djävulens arkitekt – Hitler & Speer, Eichmann – Dödens underskrift och Good.

En konstigt placerad flagga finns på The bridge, Den slutgiltiga lösningen och The fallen.

Och så har vi dom där fåniga och omotiverade småflaggorna i Attentatet mot Hitler och Flamman och citronen.

Inga kommentarer: