söndag 24 maj 2009

The Spirit


Dåligt med uppdateringar på sista tiden men jag blev lite mätt på film efter april (som blev en rekordmånad i filmtittande för mig).

Hur som helst. Frank Miller fick vara med på ett hörn när Robert Rodriguez filmade Millers fantastiska serie Sin city. Där fick han tillfälle att komma med synpunkter, ge regi samt bekanta sig med greenscreen-tekniken. Miller tog med sig detta och fick för sig att han lärt sig tillräckligt för att kunna göra en egen film.

Det skulle han inte ha gjort. Att titta på The Spirit är mer än något annat sorgligt. Här har vi en kille som är en av de främsta, kanske DEN allra främsta, inom sitt område, som får för sig att prova något nytt och som faller pladask. Jag har enorm respekt för Miller och jag vill inte se honom göra skit, se honom bli nedskriven och antagligen bli väldigt besviken.

Jag kände inte till serien The Spirit men det är ett ganska ordinärt superhjälteupplägg med en maskerad hjälte (som i det här fallet råkar vara någon slags levande död). Serien är från 40-talet men Miller har gjort det han kan vad gäller film så resultatet blev en stilistisk kopia av Sin city. Svart-vitt, några färginslag, inverterade färger, berättarröst osv. Det är nedslående. Sin city har ett unikt bildspråk och att använda det i en sån här soppa gör allt bara ännu sämre.

Det jag retar mig mest på är ”humorn”. Filmen är fullständigt späckad tokroliga incidenter. Att Sam Jackson tenderar att dyka upp i vad som helst är väl en sak men att se Scarlett Johansson spela buskis är bara plågsamt. Man liksom ser hur dom tänkte när dom skrev på: ”Coolt, han som gjorde Sin city är tillbaka, jag vill vara med!” Så besvikna dom måste ha blivit. Folk springer mest runt och fjantar sig och det är omöjligt att uppbåda allra minsta energi för ”handlingen”. Efter att ha sett den vet jag faktiskt inte vad som egentligen hände i filmen? Det enda som förlåter är några få coola idéer som Miller lyckats få in.

Däremot är bildkvaliteten fullständigt sylvass! Bland de bästa jag sett! Och extramaterialet är riktigt intressant. Tre dokumentärer, en om han bakom The Spirit, en om Frank Miller och slutligen en om filmen. Den sista var kanske lite tveksam men dom två första var mycket informativa!

Skomakare, bliv vid din läst gäller inte för alla människor men för Frank Miller är det påtagligt sant. Måtte han sluta plåga oss och sig själv med att göra fler försök inom filmen.

:-=

Inga kommentarer: