söndag 21 december 2008

The Dark Knight - två discar specialutgåva


The Dark knight är årets film vilket gör det här till årets släpp på Blu-ray (och för den delen även på DVD). Äntligen får man se hela filmen i HD och inte bara den i och för sig lysande inledningsscenen som jag suttit och sett om och om igen på Batman begins skivan. The Dark Knight är en lysande film och jag har inget ytterligare att lägga till vad som redan sagts.

Men hur står sig då denna efterlängtade utgåva? Ljud och bild är i absolut toppklass vilka de ska vara i dom här sammanhangen. Det intressanta och unika med The dark knight är dock att vissa av actionscenerna samt de flesta stadsvyerna filmats i IMAX. När filmen visades i IMAX-biografer växte bilden i dessa scener till IMAX-format vilket är 4:3. Jag tror inte att den versionen visades i Sverige men jag är fortfarande lite sur över att jag inte engagerade mig mer för att se den i Berlin när jag var där i höstas. Och för att glida ännu längre in på detta stickspår var det någon svensk journalist som påstod sig störa sig på att bilden ändrade format när han såg den på vanlig bio. Något som jag inte kunde notera när jag såg den men jag kan kanske ha fel? För när jag tänker på saken undrar jag hur mycket av bilden man måste ha missat på bio som ju är i 2.40:1 i dessa scener (nu känner jag att det här stycket håller på att urarta i en rätt tråkig och väldigt teknisk riktning men jag måste få utrymme att reda ut detta...). På denna Blu-ray är de vanliga scenerna i vanlig hederlig 2.40:1 och i IMAX-scenerna sväller bilden till 16:9 och fyller ut hela tv:n (men dom är alltså något klippta från originalkällan som är i 4:3).

Hur som helst, hur ser det ut? För det första är det inte alls störande att bilden ändrar format. Det flyter på smärtfritt. För det andra är några av IMAX-scenerna galet snygga! Snyggaste jag sett! Ta t.ex. scenen när konvojen tvingas åka ner i tunneln pga. att vägen hindras av en brinnande bil. Helt fantastiskt!

Extramaterialet får godkänt men inte mer. På skiva ett finns drygt 60 minuters intervjuer med filmskaparna som man kan se medan filmen pågår eller för sig. Det är överlag mycket intressant men det är för lite. På bonuskivan finns två dokumentärer, en om Batmans prylar och en om de olika karaktärerna. Dom är gjorda för amerikansk tv och för att vara det är dom ovanligt bra och dom intervjuar folk med koll. Men tilltalet är sådär uppskruvat och korkat som det alltid är i den typen av dokumentärer vilket förstör. En udda grej är sex inslag från Gotham cable news på totalt 45 minuter. Det är utfyllnad och dom är ihophastade men dom ger intressant inblick i den större storyn. Exempelvis som commissioner Loebs konflikt med Sal Maroni, eller mer detaljer kring Harvey Dents internutredningar av polisen. Sånt som snuddas vid i filmen får man veta mer om här. Slutligen ingår lite obligatoriska trailers och bilder och höjdaren där är nog att alla Jokerkort visas upp. Snyggt! Men var är intervjuerna med skådespelarna? Med Heath Ledger? Eller i alla fall inslaget OM Heath och hans otroliga gestaltning av Jokern? Det känns tyvärr lite tunt.

Förpackningen är smakfull även om jag är lite förvånad över att det inte kom någon deluxeutgåva. I USA släpptes en som inkluderade en liten Badpod som i och för sig inte var särskilt lockande, men ändå. Å andra sidan är det här motivet så otroligt coolt att jag är rätt nöjd med det, även om det ”bara är standard”. Ett extra plus att loggan och elden är gjort i glittrigt tryck. Lyxigt och smakfullt på samma gång!

The Dark knight gör en inte besviken och det är fantastiskt att få se en av årtiondets bästa filmer i HD! Dock har jag inget emot en extra-super-deluxe någon gång framöver.

:-D

Inga kommentarer: