söndag 30 november 2008

Redacted


Försöker se alla krigsfilmer som dyker upp och när Brian De Palma står för regi blir man lite extra intresserad. Carrie, Scarface, De omutbara och Carlito’s way är ju inte så illa pinkat. Sen blir man lite nervös när man inser att han inte gjort en bra film på 15 år och hans senaste – Den svarta dahlian - var en superkalkon utan dess like. Men ändå, killen har ju gjort den väldigt obehagliga Casualties of war som handlar om hur en grupp amerikanska soldater kidnappar och våldtar en liten flicka under Vietnamkriget och det finns många paralleller i storyn i Redacted. Som nämligen handlar om en grupp amerikanska soldater under Irakkriget som våldtar och mördar en flicka...

Det börjar bra med en genial scen föreställande en stor skorpion som hamnat i ett myrbo och som sin storlek till trots slutligen måste ge upp och fly undan från de myllrande små myrorna. Symboliken med Irakkriget är rätt tydlig. Därifrån går det tyvärr utför. För att ge filmen så dokumentär känsla som möjligt har De Palma valt att visa bilder från olika källor, från dokumentärfilmer, från soldaternas egna kameror, från övervakningskameror, websidor etc. Haken med denna ”autentiska” skildring är att den är så dåligt gjord! Man ser exempelvis direkt att det inte ser ut som på riktiga övervakningskameror och då försvinner ju hela poängen med att presentera det på det viset. Effekten blir att filmen ser otroligt tafflig ut.

Filmens största problem är dock skådespelarinsatserna som allt för ofta är så överdrivna att det känns som karikatyrer. Och att filmen skulle handla om själva mörkläggningen av händelsen stämmer inte alls för just den biten ges väldigt lite utrymme.

Bildkvaliteten är medvetet usel och det ingår inget extramaterial.

Redacted är ingen kalkon men väl en riktig besvikelse och jag kan inte begripa inte vad som hänt med De Palma, när tappade han greppet?

:-(

Inga kommentarer: