torsdag 13 november 2008

Elää ja kuolla L.A.:ssa


Nej, det här handlar inte om en finsk b-action som ska låtsas utspela sig i L.A. utan helt enkelt om att filmen jag köpte av någon anledning hade det finska omslaget av To live and die in L.A. Skivan är dock den vanliga region 2 så det är ingen fara.

Willam Friedkin regisserar denna hårdkokta 80-talsrulle med William Petersen i huvudrollen som en urspårad polis. Hans partner (yrkesmässiga alltså) har nämligen mördats några dagar innan pension (...) så Petersen slänger lagboken i sjön och ger sig ut på en skoningslös jakt på mördarna. Skurken spelas av den som alltid utmärkte Willem Dafoe. Rollen är rätt udda, Dafoe spelar en rik yuppietyp som sysslar med konst som bränner upp sina verk och som innehar en sedelpress. Han är en slags obehaglig, slemmig typ som i grund och botten är en falskmyntare. Och John Turturro i en mindre roll känns nästan lite farlig snarare än komisk!

När filmen är som bäst känns det som Michael Mann för den innehåller inte den där sortens överdrivna action som är så vanlig utan en väldigt nedtonad variant. Helt realistiskt känns det dock inte för då och då slår det över och blir lite väl 80-talsost.

När man gräver upp såna här gamla filmer kan det vara lite si och så med den tekniska kvaliteten men inte i det här fallet. Det är anamorfisk widescreen och surround som sig bör. Tyvärr saknas extramaterial.

To live and die in L.A. är en hård action med mycket stämning som bitvis känns något daterad men som överlag är klart sevärd.

:-)

Inga kommentarer: