lördag 20 september 2008

King of Kong - A Fistful of Quarters


King of Kong är bland dom roligaste, mest intressanta och fängslande dokumentärer jag sett på jag vet inte hur länge! Upplägg: Billy Mitchell slog världsrekordet i Donkey Kong på tidigt 80-tal och då ingen lyckats slå det har han på senare år förvandlats till världens mest irriterande och självuppfyllda människa. En sån där som talar om sig själv i tredje person, bara släpper ifrån sig floskler, ständigt återkommande till sin egen storhet och det värsta av allt: När det kommer till kritan aldrig lever upp till de stora orden. Å andra sidan har vi utmanaren, Steve Wiebe, familjefadern och ständige tvåan i livet som gett sig sjutton på att slå rekordet. Nog för att det är vinklat med en tydlig hjälte och skurk men vissa saker som Mitchell säger och gör är faktiskt fångade på bild och går inte att bortse ifrån.

Wiebe levererar hur som helst en videoinspelning där han slår rekordet och från det ögonblicket spårar allt ur. En rad fullständigt osannolika händelser av dubbelspel, anklagelser, svek och nya rekord drar igång. Vad som utspelar sig går inte att beskriva utan måste ses, man sitter mest och gapar.

Men även om filmens kärna utgörs av kampen om rekordet i Donkey Kong speglas även den större bilden, hela denna värld av retrogamers och deras tillvaro och det är otroligt fascinerande. Rätt många medverkande i filmen skulle platsa i 100 höjdare... Har man minsta intresse av gamla klassiska arkadspel är filmen ett måste. Har man det inte är filmen helt klart sevärd i vilket fall. Livsödena och dramat är helt fantastiskt.

Bilden är väl sådär vilket man kan förstå. Tyvärr finns King of Kong endast på import och det stora problemet är att det inte ens ingår engelsk text. Ibland är det lite svårt att hänga med. Annars är skivan späckad med bortklippta scener, dokumentärer, kommentarspår m.m. m.m.

King of Kong är en helt osannolik dokumentär som bara måste ses!

:-D

Inga kommentarer: