onsdag 9 juli 2008

There Will be Blood


Allt jag hört om There will be blood gjorde att mina förväntningar var mycket högt ställda och jag såg verkligen fram emot att få se Paul Thomas Andersons påstådda mästerverk. Inget är roligare än när högt ställda förväntningar infriar sig men så är fallet med There will be blood för det är en riktigt, riktigt bra film! Tempot är långsamt och inget förklaras i onödan. I öppningsscenerna handlar allt om miljö och känsla och det dröjer en kvart innan någon yttrar ett ord. Men det är inget problem för man sugs in totalt av bilderna av män som gräver efter olja samt de karga landskapsvyerna.

Och Daniel Day-Lewis är precis så bra som den skrupelfrie oljemannen Daniel Plainview som alla säger. Han är fullständigt fenomenal och man kan inte ta blicken från honom så fort han är i en scen. Rollen påminner inte så lite om Bill the Butcher från Gangs of New York. Plainview är dock lite mer nedtonad och det känns inte som att Lewis spelar över utan han balanserar perfekt. Med tanke på hur otroligt bra Day-Lewis är blir Paul Danos insats som pastorn Eli Sunday extra imponerande för i vissa scener där dom spelar mot varandra står han upp nog så bra mot Day-Lewis. Även om dessa två dominerar kryllar det av bra insatser. Barn brukar ofta paja filmer men man irriterar sig inte ett dugg på Dillon Freasier som Plainviews adopterade son och Kevin J O’Connor gör en fantastisk och spöklik insats som Plainviews påstådda halvbror. There will be blood är en udda film som väljer att rakt upp och ner berätta en historia som undviker alla konventioner och dom flesta människorna presenteras mer eller mindre negativt. Det är en märklig film som bara måste ses! Det enda tveksamma är musiken som är väldigt udda och irriterande. Men jag antar att syftet är att skänka en viss obehagskänsla och det lyckas den verkligen med.

Det finns inget att klaga på vad gäller bilden på denna Blu-ray och ljudspåret gör precis vad det ska. Tråkigt dock att extramaterialet var så sparsmakat. Ett par bortklippta scener samt en dokumentär om oljeindustrin från 20-talet räcker inte långt.

:-D

Inga kommentarer: