lördag 24 maj 2008

The Darjeeling Limited


Såg verkligen fram emot Wes Anderssons nya film. Royal Tenenbaums är ju en fullträff av rang och även om uppföljaren Life aquatic inte lever upp till den, vilket man inte kan begära, gillar jag den väldigt mycket ändå. The Darjeeling limited hoppades jag skulle ligga på samma nivå som Life aquatic. Och innan jag kommenterar The Darjeeling limited måste jag påpeka att den inleds med en kortfilm vid namn Hotel Chevalier på en tio minuter där Natalie Portman visar rumpan och som har egna eftertexter. Intressant upplägg.

I princip hela filmen utspelar sig på ett tåg i Indien och allt är precis som man kan förvänta sig. Skruvade situationer, skruvade familjerelationer, bra musik, slowmotion, i princip alla de skådisar man visste skulle vara med. Ska man vara negativ känns det nästan som om någon gått in för att göra en så typisk Wes Andersson film som bara möjligt. Jag gillar absolut hans stil men det känns som att han gör allt man redan sett ännu en gång. Där Life aquatic kändes bekant med men ändå annorlunda än Tenenbaums känns Darjeeling nästan fantasilös. Därmed inte sagt att det är en dålig film, tvärtom är den helt klart sevärd och den innehåller massor av roliga och intressanta idéer. Att den inte lever upp till mina höga förväntningar gör ju inte filmen sämre i sig.

Noterade att förfilmen Hotel Chevalier är i stereo men att den riktiga filmen har ett 5.1 spår vilket får mig att undra hur det var när den gick på bio? Ingår en lite halvt dålig dokumentär som bonus.

:-I

Inga kommentarer: