fredag 18 april 2008

The Road Warrior


När man snackar om kultrullar har Mad Max en central roll. För sci-fi fans uppväxta på 80-talet ingår den andra filmen i serien i kanon. Men för min del är det hela är lite rörigt. Jag började nämligen med att se den tredje filmen, Mad Max beyond Thunderdome, den med Tina Turner. Jag gillade världen som byggdes upp men tyckte kanske inte att filmen var någon höjdare. Den första i serien har jag aldrig sett och den har alltid varit lite svår att få tag på och den släpptes aldrig i USA. Så när Mad Max 2 dök upp döptes denna om till The road warrior istället. Det är just den andra filmen som har blivit den största framgången i serien.

Det känns lite tjatigt men återigen fattar jag inte riktigt varför? Eller, filmens starka sidor är inte så svåra att se. Världen, där civilisationen har rasat ihop och makten ligger hos gäng som åker omkring i ombyggda bilar i en konstant jakt på bensin är cool. Och Mel Gibson är cool som Max, en klassisk ensamvarg som drar runt som en gammal westernhjälte. Biljakterna är tajta och designen på bilarna är riktigt cool. Plus att jag gillar att man lyckats få med att folk i en sådan situation antagligen tar på sig de kläder som finns till hands och att resultatet inte nödvändigtvis ser bra ut på film... Men sen kommer invändningarna: Jag tycker att filmen är för tramsig. Knäppa gags varvas med lätt buskis. Det är något med den uppskruvade konstiga tonen som för många pratar med. Som t.ex. den galne gyrokopterföraren (för övrigt samma kille som spelar Saurons språkrör i Sagan om Konungens återkomst). Och skurkarna ser bara töntiga ut. Även om filmen förtjänar sin plats i historien pga. många bra och coola idéer är det ändå något som är fel, något som inte funkar.

Det är dock väldigt kul att se en så här gammal film i Blu-ray, hur alla detaljer framträder. Mindre kul är avsaknaden av extramaterial utöver ett kommentarspår.

:-I

Inga kommentarer: