tisdag 25 mars 2008

Kingdom of Heaven - director's cut


Kingdom of heaven är en märklig film. Mina förväntningar när den kom var väldig höga eftersom kombinationen Ridley Scott och korstågen framstod som ypperlig. När jag sen såg filmen blev jag besviken, den var inte dålig men inte alls vad jag hade hoppats på. Trots att den var rätt lång kändes den för kort, som om dom hade försökt få med för mycket vilket bara gjorde historien rörig. Det kändes som att den skulle göra sig bättre i en längre version. Vilket jag hade helt rätt i för efter en tid kom 4-disc versionen med förlängd film och extra allt. Filmen blev mycket bättre i det längre formatet och dokumentärerna om filmen var bland de mest intressanta jag sett. Men trots det verkade varken filmen eller materialet få det erkännande de förtjänar vilket är lite trist. Antagligen berodde det på den tveksamma bioversionen samt alla andra kalkonmässiga liknande filmer som Troja och Alexander som svepte över dukarna vid samma tidpunkt. Då det här är en sådan film som borde tjäna på HD köpte jag den även i Blu-ray.

Efter att ha sett om den tycker jag att Kingdom of heaven faktiskt står sig väldigt bra och att man får det man vill ha. Dvs. riddare, fäktning, fältslag, fagra damer och snygga trovärdiga miljöer. Tidsresan fungerar som den ska och det är en storslagen film med alla vändningar, intriger och många aktörer. Helt klart en film man kan se om och om. Har väl egentligen bara två invändningar varav den första stavas Orlando Bloom. Han är castad för att sälja biljetter, jag vet, men plattare skådis får man leta efter. Han är totalt oengagerande och man sitter och undrar hur det skulle sett ut om någon som t.ex. Russel Crowe spelade rollen istället. Min andra invändning är att skurkarna Guy de Lusignan och Renaud de Châtillon bär tempelriddardräkter och att det liksom antyds att dom skulle vara med i den orden vilket dom inte var.

Något som kanske bör beröras är att oavsett vem du än är som idag gör en film som om korstågen blir det oundvikligen kontroversiellt. Är du västeuropé blir det en balansgång i skildringen av muslimerna som oavsett hur skickligt du utför kommer att sluta med att du blir anklagad antingen för att framställa muslimerna som överdrivet ondskefulla eller överdrivet goda och antagligen lär du bli beskylld för båda och. Ser man filmen kan man lätt få för sig att Ridley Scott valt den senare vägen då Saladin framstår som den antagligen mest sympatiska ledaren medan filmens stora skurkar båda är kristna. Men detta är komplicerat för sett ur det historiska perspektivet är detta en bild som både är sann och falsk. På ett generellt plan fanns både återhållsamma och oerhört grymma ledare på båda sidor så sett ur det perspektivet ger denna uppdelning inte en rättvis bild av hur kristna respektive muslimer betedde sig. Å andra sidan var verklighetens Saladin en anmärkningsvärt skicklig, pragmatisk och i sammanhanget human person vilket såklart är förklaringen till att han är den legend han är idag.

Bilden på den här Blu-ray-utgåvan är fantastiskt bra vilket den i och för sig var även på DVD. Och här kommer min stora invändning mot den här utgåvan: Var är extramaterialet? Den extremt omfattande och intressanta dokumentären till DVD-utgåvan är ju redan framtagen, det är bara att klämma in den på ytterligare en skiva. Plus i denna lysande DVD-utgåva finns hela tre olika kommentarspår och utöver det en massa annat extra, den är helt enkelt proppfull. Varför detta inte finns med på Blu-ray-utgåvan förblir ett mysterium? Men bortsett från det är Kingdom of heaven en välgjord och intressant film som faktiskt förtjänar en andra chans.

:-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket tjat det är om extramaterial :) Undrar om ditt filmtittande hemma har eskalerat om man tittar på antalet film per månad. Eller beror det på att du slarvade med att recensera tidigare?
/Egget

Dengar sa...

Det har eskalerat...