tisdag 11 mars 2008

The Deer Hunter - 2 disc special ed.


Såg den här utgåvan av Deer hunter i höstas men av någon outgrundlig anledning kom jag mig aldrig för att se extramaterialet. Så detta har legat och gnagt som ett dåligt samvete som jag nu äntligen tagit tag i.

Man ska vara väldigt försiktig med att utnämna både filmer och annat till att tillhöra ”ens absoluta favoriter” eller vara bland ”dom tio bästa” eller vad man nu kan yppa efter att ha sett något riktigt bra. För när man väl börjar syna sådana påståenden sömmarna visar dom sig ofta inte hålla, när man räknar efter finns det så mycket bra. Trots det ska jag ändå sticka ut hakan och säga att Deer hunter tillhör mina absoluta favoritfilmer. Vad det innebär exakt vet jag inte och jag vet inte heller om den platsar som en av mina tio favoriter helt enkelt för att jag aldrig satt mig ner och funderat ihop en sådan lista. Spontant tror jag nog att den kanske inte gör det men att den ryms på topp tjugo vilket inte är illa alls. Deer hunter brukar klassas som en krigsfilm men för att vara det innehåller den väldigt lite krig. Just scenerna med den ryska rouletten som utspelar sig i Vietnam brukar vara de man först kommer att tänka på när man hör filmens namn men faktum är att det inte är de scenerna som gör filmen. Det är snarare scener som det inledande bröllopet som gör Deer hunter till ett mästerverk. Trots att det pågår mer än en halvtimme, det inte är mycket dialog och det går väldigt, väldigt långsamt sugs man in på ett nästan obeskrivligt sätt. Hela filmen känns 100% äkta och det går inte att låta bli att totalt engagera sig i människorna och deras relationer. Det här är en sorts filmer som man helt enkelt inte längre görs och trots det långsamma tempot flyter dom tre timmarna snabbt förbi. Rollbesättningen kan man egentligen säga hur mycket som helst om, hur perfekt den är, om hur bra skådespelarinsatserna är. Och om hur storslaget fotot är. Osv. Deer hunter är en i princip perfekt film!

Bildkvaliteten är bra för att vara en 70-talsfilm men jag är väldigt nyfiken på HD-DVD-utgåvan som har släppts. Men nu när formatkriget är över borde den släppas även på Blu-ray så fort som möjligt. Extramaterialet består av ett kommentarspår med en filmkritiker och regissören Michael Cimino samt några korta intervjuer. När det gäller Cimino var det rätt roligt för jag lyssnade på kommentarspåret först och med anledning av hans hesa röst, namn och det han sade målade jag upp en bild av en maffiatyp i mitt huvud. När jag sedan såg intervjuerna visade han sig snarare se ut som någon övervintrad medlem från typ New York dolls!

:-D

Inga kommentarer: