torsdag 27 december 2007

Den siste mohikanen


Den siste mohikanen är en film som jag senast såg för ett decennium sen och som jag mindes som helt ok men inget särskilt. I år har jag ju kört något av ett Michael Mann tema och så insåg jag att han har regisserat den här. JW lånade generöst ut den för en omtittning.

Och det visade sig vara ungefär som jag mindes. Filmen är bitvis riktigt bra, för den mesta helt ok och ibland lite seg. Jag gillar ju tidsresor och här får man lite amerikanskt 1700-tal med kolonialkrig, indianer, snygga vyer och pampig musik! Men det är först i den actionfyllda slutscenen där den Mann som jag gillar äntligen kliver fram. Den är svulstig, stenhård och skitsnygg!

På det tekniska planet är utgåvan ett skämt. Som extramaterial framhålls en trailer vilket är så sorgligt att jag inte orkar kommentera det. Just för att det är en så pampig film känns det extra trist att bilden är helt kass. Den är inte bara dassig i största allmänhet utan dessutom är en massa skräp klart synlig. Det är verkligen dags att någon tar tag i att snygga till negativen och göra en ordentlig transfer. Just med anledning av den usla bildkvaliteten känns det märkligt att konstatera att DTS-spåret är riktigt tajt och maffigt! Skulle inte bli förvånad om det är en mix från en gammal schysst laserdisc-utgåva? Hur som helst så kan betyget med tanke på den undermåliga bildkvaliteten samt avsaknaden av extramaterial inte bli högre.

:-I

Inga kommentarer: