tisdag 23 oktober 2007

Band of Brothers


Har smygkollat på Band of Brothers lite till och från de senaste veckorna. Såg i pincip alla avsnitt när den sändes i SVT när det nu var? 2002-2003? Har tänkt köpa den hur länge som helst men av olika anledningar har jag skjutit upp det. Först var det för att jag ville ha plåtlådeutgåvan som jag tänkte avvakta att den skulle sjunka i pris. Men istället för att sjunka i pris försvann den från marknaden vilket tog ett tag innan jag slutligen accepterade. Sen har jag väntat på att den vanliga utgåvan skulle sjunka i pris och nu var det äntligen dags att slå till!

Serien består av tio avsnitt och följer ett kompani i den amerikanska 101:a flygburna divisionen från det att dom tränar inför luftlandsättningen i Normandie fram till att de intar Hitlers örnnäste i Alperna. Serien baserar sig på en serie böcker av Steve Ambrose som i sin tur baserar sig på verkliga händelser och personer. Hur mycket av verkligheten som finns kvar efter adaption i två led är väl svårt att säga och Ambroses böcker har fått en del kritik för att återge händelserna ur ett lite väl patriotiskt perspektiv. Här har vi dilemmat med krigsskildringar som skrivs av stolta segrare. Exempelvis tyska andravärldskrigsfilmer och amerikanska Vietnamfilmer brukar vara mycket mer intressanta och mångbottnade. Men är man medveten om att Band of Brothers skildrar ett visst perspektiv är det inget stort problem och det vore att göra det enkelt för sig att klassa serien som endimensionell. Tvärtom tar den upp flera olika aspekter och teman såsom dåliga officerare, mördande av tagna krigsfångar, en fejkad patrull som aldrig genomfördes eftersom de uttagna inte ville riskera sina liv i krigets sista dagar osv. Med andra ord är det inte bara skönmålad heroism.

Det är fascinerande att följa denna grupp människor under en längre tid. Vissa faller givetvis ifrån medan andra består. Några blir befordrade och får nya roller. I vissa avsnitt får en biroll helt plötsligt agera huvudroll vilket medför att det aldrig blir tjatigt. Nu har väl Rome gått om men jag vill minnas att Band of Brothers var den dittills dyraste tv-produktionen? I vilket fall har man lagt ner oerhört mycket på specialeffekter och det känns snarare som en film än en tv-serie. Bild och ljud är i absolut toppklass! Det enda negativa är att extramaterialet känns lite tunt. Det består i princip enbart av intervjuer med ett antal av de verkliga förlagorna som berättar om sina upplevelser. Det är förvisso intressant, men jag skulle även vilja ha material från bakom kulisserna.

:-)

Inga kommentarer: