onsdag 5 september 2007

Pan's Labyrinth


Ibland kan förväntningar ställa till det. I fallet med Pan’s Labyrinth var mina förväntningar skyhöga och antagligen omöjliga att leva upp till. Det kanske känns som ett irrelevant påpekande, men det är ovillkorligen utifrån det perspektivet jag betraktar Pan’s Labyrinth och tyvärr ser jag inte det mästerverk som så många andra såg. Däremot, vilket väl är det viktigaste, såg jag en väldigt bra film! Men det här med sagor för vuxna är knepigt. I teorin är jag gärna med på det, men jag har svårt att riktigt sugas in. Ta Big Fish som ett exempel. Tim Burton, bra idé, men det blir för plastigt. Dessbättre lider Pan’s Labyrinth i väldigt liten utsträckning av det problemet. Det hela är i grund och botten förvisso ganska klichéartat, vilket det väl ska vara när det kommer till sagor, men samtidigt lite för mörkt för att det ska kännas för barnsligt. Effekterna är med några få undantag riktigt bra och det känns oerhört fräscht, det här är verkligen inte Hollywood! Det är en mycket speciell film och värd att titta bara för det.

Nu har jag förvisso lånat R1 utgåvan, men det verkar inte som att innehållet skiljer sig nämnvärt från R2. Tänk om branschen kunde förstå att det är så här man ska packtera en DVD även om det ”bara” rör sig om första utgåvan! Det finns en drös extramaterial att sjunka in i. Dessutom finns ett kommentarspår (som jag inte lyssnat på) med regissören Guillermo del Toro och med tanke på hur mycket han har att säga i dokumentärerna är det säkert värt att kolla upp för den vetgirige. Måste även nämna det bifogade avsnittet ur The Charlie Rose Show (?) där Del Toro medverkar tillsammans med sina vänner och kollegor, de mexikanska regissörerna Alfonso Cuarón och Alejandro González Iñárritu (avancerad tangentbordsövning…). Den är ifrån precis innan då Pan’s Labyrinth, Children of Men och Babel skulle släppas och fokus ligger givetvis på det extraordinära att tre vänner, från Mexiko, samtidigt gör så fantastiska filmer!

Vad gäller den tekniska kvaliteten ser Pan’s Labyrinth bra ut och låter finfint. Möjligen kan man invända lite på att bilden inte känns helt knivskarp, men det har tydligen ingenting med bildöverföringen till DVD att göra utan mer med hur filmen faktiskt ser ut.

:-)

Inga kommentarer: