söndag 2 september 2007

Manhunter - special ed.


Läser man på lite inser man att det existerar massor av versioner av den här filmen, om än oftast med små skillnader. Den här engelska ”special edition” påstår sig innehålla ”theatrical version” och den något längre ”director’s cut”. Haken är att tydligen skiljer sig denna ”theatrical version” något från den version som gick upp på bio. Men jag orkar inte rota mer i det där…

Det här är den första Hannibal Lecktor (det stavades så, då) filmen och jag har redogjort för alla turer här. Manhunter är alltså filmatiseringen av del ett, Röd drake, och är en i sammanhanget udda fågel. Men det gör den inte till en dålig film. Genomgår någon slags Michael Mann fas just nu och det här är hans version av Lecktor/Lecter. Vilket innebär att det är en skitsnygg film men den är inte alls är så skitig och äcklig som de övriga.

Jag har alltid stört mig på att storyn i Röd drake och När lammen tystnar i princip är samma: Polis på jakt efter seriemördare tvingas använda sig av Dr.Lecktor/Lecter för att komma mördaren på spåren. Men det här är den första, så det finns ingen anledning att gnälla över det. Allt i Manhunter är bra, genomtänkt och snyggt! Men givetvis är killen som spelar Lecktor inte i närheten av Anthony Hopkins.

Extramaterialet består dels av två trötta dokumentärer (Michael Mann intervjuas inte ens…) samt ett kommentarspår av Mann på director’s cut versionen. Utgåvan är brittisk så man får klara sig utan svensk text.

:-)

Inga kommentarer: