söndag 17 juni 2007

Master & Commander - Bortom världens ände


Såg Master & Commander när den kom för några år sedan och gillade den. Har väntat på att priset skulle sjunka och nu var det dags, jag slog till och passade även på att se om den.

Master & Commander är en sån där liten pärla som liksom smugit sig förbi lite obemärkt, som inte gjort något större väsen av sig trots att Russel Crowe innehar huvudrollen. Första tanken kanske är att det handlar om någon slags Gladiator till sjöss, men så är det inte alls. Även om Master & Commander har några drag av det episka och en stor budget är det framförallt en seriös och ganska lågmäld film. Det känns som att det är verkligheten som skildras och inte för att jag vet någonting om båtar, men jag älskar alla långdragna scener där det ropas om att segel ska halas och höjas eller vad det nu är dom gör. Just den här väldigt tekniska aspekten av filmen gör att man köper att det som sker är på riktigt och vips så har man företagit den där tidsresan som så många historiska filmer misslyckas med att bjuda en på. Jag vet inte vad det är som gör att det görs så många bra marina krigsfilmer? Tyvärr finns det dock ett par saker som förstörde en smula. Förvisso är jag kanske inte så påläst på hårmodet i början av 1800-talet, men var verkligen slingor så vanligt då? Det är inte bara Russel Crowe som har det... För det andra funkar det inte att ha med Pippin i besättningen. Sorry, vad du som spelar Pippin nu än heter i verkligheten, men du har gjort en Mark Hamil, du är numera Pippin. Men det är som sagt små invändningar. I det stora hela är Master & Commander en mycket välgjord och storslagen krigsfilm av en sort som det görs på tok för få. Undrar hur dom ens kom undan med att få göra den?

Den tekniska kvaliteten på utgåvan är suverän. Bildöverföringen är fantastisk och DTS-spåret välkomponerat. Det finns massor av extramaterial varav mycket var intressant. Till exempel fick jag lära mig att filmen baserar sig på en boksvit om 20 volymer varav två heter Master & Commander respektive Far Side of the World. Alltid lär man sig nåt nytt.

:-)

Inga kommentarer: