fredag 29 juni 2007

Children of Men


Inför att jag hyrde Children of Men visste jag två saker: För det första att den utspelar sig i framtiden och att intrigen bygger på att mänskligheten håller på att dö ut då inga kvinnor längre kan bli gravida. För det andra att många har sagt att den är väldigt bra…

… vilket den är! En otroligt välgjord film! Det är något oerhört intressant med känslan av att man inte riktigt fattar vad som pågår, att det finns en massa information som man behöver för att förstå hur allt hänger ihop. Vilket är precis samma situation som huvudrollsinnehavaren Clive Owen befinner sig i. Jag har aldrig varit något större fan av honom, men den här rollen sätter han totalt! Det är något med hans lågmälda, whisky-pimplande, knappt närvarande som på något vis känns… fullständigt närvarande. Michael Caine är ju alltid bra, men här är han suverän som den lätt paranoide hippien fullmatat med åsikter och konspirationsteorier. Han gör verkligen en fantastisk rollprestation! Det andra jag gillar med Children of Men är att sci-fi elementet är väldigt nedtonat. Man mer antyder att detta utspelar sig i framtiden än låter spektakulär teknik och annat spela i förgrunden. Ska man fortsätta med hyllningar är det jätteroligt att det i majoriteten av action-scenerna blir väldigt tydligt att det handlar om vanliga, bristfälliga människor. Flera sekvenser blir rätt jobbiga pga. en massa klanterier utförda av snubblande huvudpersoner och bilar som inte startar. Oerhört fräscht i sig, i synnerhet inom sci-fi. Vilken får mig in på biljaktsscenen strax innan halva filmen har förlöpt som är otroligt coolt filmad, det är värt att se filmen bara för den.

Den tekniska kvaliteten är utmärkt. Bilden är bra även om den kanske är lite väl färgkorrigerad för att se extra dyster ut. Ljudspåret är suveränt vilket om inte förr visar sig i slutscenerna där fullt krig pågår. Rena rama menige Ryan! Tyvärr verkar den nordiska utgåvan, till skillnad från många andra, sakna extramaterial, vilket är en skandal. Om det är något man känner när man sett klart den här filmen är det att få veta mer!

:-D

1 kommentar:

Anonym sa...

Du kunde ju nämna den falska marknadsföringen att Julianne Moore
medverkar, vilket hon ju bara gör 5 minuter in i filmen innan hon dör lagom för att hämta ut gaget och åka hem till Usa igen. Att fronta med henne på omslaget sådär som om hon har en stor roll är fan inte fair.. Å det hade jag tyckt oavsett om det hade varit någon sopa istället. typ Ben Stiller eller så.