fredag 29 december 2006

Kiss - Kissology vol. 1


Kiss har samlat de flesta av de videoupptagningar som finns från starten fram till 1978 på en DVD-utgåva vilket är en lysande idé! Vissa grejer har man haft snuttar av, andra har man som bootleg på VHS, DVD, .mpeg etc. En riktigt röra med andra ord. Därför är det extra trevlig att få all skit samlad på ett enda ställe. Ok för att det inte är komplett, det finns ännu fler taskiga bootlegs ute, men det här är det mesta av det bästa och jag känner mig nöjd! Att titta på den i streck är i princip omöjligt, inte bara för att den är för lång, utan även pga. att det blir rätt tjatigt att se Firehouse från sex olika spelningar. För den som hellre vill se en maffig Kiss-konsert med bra ljud och bild är det lämpligare med någon av de nya DVD:erna som släppts på senare år. Men det här är ingen maffig utgåva, det här är ett referensbibliotek för samlare och inbitna fans! Som Kiss-fan känns det som att de senaste åren bara har bjudit på sämre och sämre släpp och det faktum att bandet numera innehåller två personer som "spelar" Ace och Peter gör att jag och många med mig helt enkelt har gett upp, jag orkar inte bry mig längre. Just därför känns det så skönt att dom förmår släppa en sådan här bra och snygg produkt, för det var länge sedan! Till och med Gene och Paul är i kommentarspåret bitvis ganska ärliga och nedtonade, även om dom med jämna mellanrum givetvis inte kan låta bli att hänfalla till den normala skitsnackarnivån.

Eftersom detta bara är volym 1 kan man inte låta bli att spekulera om framtiden. Ryktet säger att det ska bli tre volymer och om det stämmer hoppas jag på att volym 2 ska behandla "del 2 av smikperioden" (Solo albums till Creatures of the Knight) och volym 3 den avsminkade perioden fram till återföreningen. Risken är väl dock att dom slår ihop dessa två perioder (eftersom dom fortfarande skäms för båda) i volym 2 för att ägna volym 3 åt återföreningen. Vilket jag inte hoppas eftersom återföreningen redan är (över) dokumenterad och därför skulle kännas som ett totalt ointressant släpp.

Enda bristen med volym 1 är att den faktiskt inte lever upp till sitt namn "The Ultimate Kiss Collection" eftersom den medföljande bonuskivan tydligen varierar, det finns tre olika... Det är så typiskt Kiss. Men, på nåt sett måste man ändå förlåta dom. Man har växt upp och levt med dom så länge att man måste förlåta dom för sina dåliga sidor, precis som man gör med alla ens familjemedlemmar. Jag menar, Gene $immons kommer alltid att vara Gene $immons... Det kanske låter sjukt, eller möjligen sorgligt. Men faktum är att även om jag aldrig träffat varken Ace, Paul, Peter eller Gene (och inte skulle vilja göra det heller!) så vet jag mer om deras liv och personlighet än om många av mina släktingar... Betyget kan bara bli:

:-D

Inga kommentarer: