tisdag 27 september 2011

'Nam


Jag tror att jag blåser av Vietnam-temat. Som jag tidigare sa så var avsikten aldrig att göra en heltäckande djupdykning utan mest tog jag tillfället att koncentrera mig på en genre som gett ifrån sig oerhört mycket bra film. En genre som innehåller många klichéer. En äkta Vietnamfilm bör innehålla:
  • Nykomling som gör bort sig och dör.
  • Veteran som bara har kort tid kvar som dör.
  • Droger och fylla.
  • Rasmotsättningar.
  • Andra interna motsättningar.
  • Någon form av övergrepp eller massaker på civilbefolkningen.
  • Lokala prostituerade.
  • Skön 60-talsmusik.
Filmerna jag sett är i tur och ordning: We were soldiers, Hamburger hill, Dead presidents, Platoon, Born on the fourth of July, Heaven & earth och Casualties of war. Sen tidigare hade jag sett Full metal jacket, Tigerland och Apocalypse now.

måndag 26 september 2011

Thor


Hade jag varit hälften så gammal som jag är hade jag antagligen tyckt att Marvels nysatsning är bland det bästa nånsin. Dom har levererat Iron man och Iron man 2, The Incredible Hulk, Captain America och Thor (2011). Allt med syftet att det ska kulminera med bildandet av The Avengers. Även om filmerna i sig kanske inte är så himla roliga är jag ändå oerhört imponerad av Marvels konsekventa långsiktighet!

Thor har aldrig varit en superhjälte som jag gillat särskilt mycket. Viss fascination har jag dock för nordisk mytologi så jag var lite nyfiken på vad man skulle göra med detta? Det Asgård man designat för filmen är väldigt storslaget, högteknologiskt och kosmopolitiskt. Själv hade jag föredragit ett Asgård som är lite murrigt och mer åt nordisk nyromantik. Men den världen man har byggt är läcker på sitt sätt.

Problemet med Thor är att den försöker vara lite för rolig. Och i vanlig ordning blir det mest tråkig dumaction. Men faktum är dett det är något speciellt med den rollprestation som huvudrollsinnehavaren Chris Hemsworth levererar. Det är något charmigt med honom och jag sitter och förvånas över att jag är nyfiken på vad som ska hända härnäst. Thor är en relativt underhållande film, en film som befinner sig mitt i prick i sin genre.

Tittade lite på extramaterialet men det var allt för positivt för min smak. Jag har hört att kommentarspåret med regissören Kenneth Branagh ska vara intressant men jag kan inte bekräfta det då jag inte hann med det.

:-I

tisdag 20 september 2011

Uppgörelsen - extended cut


Sommaren är över och Star wars-boxen har anlänt. Det gör att jag känner att det är läge att avrunda Vietnam-temat. Casualties of war (Uppgörelsen) (1989) blir möjligen den sista filmen? Jag ska fundera lite till dock.

Brian De Palma är en märklig regissör som jag inte riktigt får grepp om. Kanske för att han är ojämn och överskattad? För jo, Scarface är överskattad. Carrie och The Untouchables måste jag nog se om innan jag uttalar mig. Hans två senaste filmer, The Black dahlia och Redacted har varit mer eller mindre dåliga. Men sen gör han bra stabila filmer som Carlito’s way och Casualties of war. Och det är här det blir lite konstigt då jag som sagt tycker om Casualties of war och vill rekommendera den. Samtidigt kan jag inte låta bli att vara lite kritisk. Det är något med hans filmer som gör att det känns lite... overkligt. Jag vet inte om det är en bra formulering men det är något som inte känns äkta. Och han är inte bra på krigsscener.

Nu får det dock räcka med gnäll för det är som sagt en bra film! Som handlar om en grupp amerikanska soldater som ska ut på patrull och som på vägen bestämmer sig för att kidnappa en ung flicka att våldta. Det värsta är att filmen baseras på ett verkligt fall.

Det känns som att Michael J. Fox inte passar in i och det är precis det som är poängen! Han hör inte hemma i djungeln och det är han som protesterar mot grymheterna. Sean Penn som oerhört obehaglig gruppchef är för övrigt helt suverän! Han gör en riktigt minnesvärd roll.

Casualties of war finns inte på Blu-ray men bildkvaliteten på denna DVD är mycket bra! Att den här utgåvan heter extended cut beror på att några scener som på den tidigare utgåvan följde med som extramaterial nu har infogats i filmen. Det medföljer även några korta dokumentärer.

:-)

onsdag 14 september 2011

The Housemaid


Jag har lite missat det där koreanska filmundret som alla pratade om för en handfull år sen. Men jag försöker att bättra mig och att hyra The Housemaid (2010) var ett led i detta.

Jag gillar enkla storys som denna. Frun i den rika familjen är gravid, de anställer en barnflicka, triangeldrama uppstår. Det behöver liksom inte vara svårare än så. Thriller är väl den bästa genrebeskrivningen och det är en välgjord sådan. The Housemaid är absolut inte en film som tillför något särskilt utan det handlar om en välgjord och underhållande film i sin genre. De läckra miljöerna och det snygga fotot är ett plus!

Extramaterial saknas dock.

:-)

World Invasion: Battle Los Angeles


World invasion: Battle Los Angeles (2011) är en krigsfilm, fast med Aliens. Alltså man har ansträngt sig för att det ska kännas som en krigsfilm och inte sci-fi. Vilket är en intressant idé! Trist bara att själva utförandet blev så tråkigt.

Visst är det fokus på soldaterna men det hela blir bara en rätt tröttsam action där man känner noll för karaktärerna. Lite som ett dataspel. Men visst, den är spektakulär.

Annars är väl det roligaste med filmen att de som gjorde specialeffekterna blev stämda av Sony. Anklagade för att använda effekter från Battle Los Angeles (vilket filmen heter i USA) i deras egna film Skyline som de gjorde samtidigt…

Det ingår lite extramaterial av typen skådisar sitter och berättar vilken fantastisk film det är. Jag stängde av rätt kvickt.

:-(

tisdag 13 september 2011

Welcome to the Dollhouse


Innan Todd Solondz gjorde den fantastiska Happiness (som nu fått uppföljaren Life during wartime) gjorde han Welcome to the Dollhouse (1995). Man får följa Dawn Wiener som är en mobbad tjej i högstadiet med frånvarande föräldrar och odrägliga syskon. Alla som gnäller över hur jobbigt det är att vara vuxen borde se såna här filmer för att påminna sig om att det i själva verket är tvärtom. Att det är att vara barn som är ett helvete, synnerligen under högstadiet.

Tyvärr är den här DVD-utgåvan inte så rolig. Omslaget utgörs av en snygg pappkartong men bilden är inte anamorf. Det duger liksom inte. Så tyvärr ser filmen ut som skräp. Dessutom ingår inget extramaterial.

:-)

söndag 4 september 2011

Star Wars Blu-ray


Som sagt är Star wars på Blu-ray det i filmväg som jag mest av allt skulle kunna se fram emot. Av allt. Det enda som krävs är att man släpper originalversionerna av filmerna. Svårare än så skulle det inte vara.

Att det inte kommer att ske vet vi dock. Lucas sa att det var specialversionerna som skulle släppas på Blu-ray vilket jag starkt ifrågasatte och nu har det visat sig att jag givetvis hade rätt. Istället har det i dagarna visat sig att Lucas återigen har manipulerat filmerna och att vi nu fått ytterligare en variant på filmerna, en variant som jag helt enkelt väljer att kalla Blu-ray versionerna.

Jag har försökt behärska mig, jag har försökt att intala mig själv att oavsett vilken väg Lucas skulle välja med Blu-ray så kommer jag att bli besviken. Just detta var min slutsats när jag tidigare gick igenom filmernas olika versioner. Men jag kan ändå inte låta bli att bli lätt vansinnig! Dock, först en brasklapp: Jag har inte sett filmerna ännu, de släpps om tio dagar. Det jag refererar till är andrahandsinformation som läckt ut. Inte för att jag betvivlar den, men ändå. Jag hade blivit mindre irriterad om man helt enkelt hade valt att ge ut DVD-versionerna i HD. Men om man nu ändå ska gå in och peta i filmerna och t.ex. förstora porten till Jabbas palats (varför man nu ska göra det???) kan man då inte samtidigt ta och rätta till såna saker som rosa ljussablar? Nejdå, givetvis inte... Fortsättning följer!

fredag 2 september 2011

Rabbit Hole


Det händer lite då och då att frugan hyr en film som jag inte har koll på och som visar sig vara osebar. Nu har det hänt igen men den här gången känns det som att vi blev lurade om man beaktar de fina betygen på omslaget. Rabbit hole (2010) visade sig alltså vara helt genomusel. I alla fall de första 30 minuterna. Och som jag noterade angående Sucker punch så kan en tveksam men spektakulär film ändå vara sevärd. Medan ett drama som inte håller bara är slöseri med ens tid. Det finns alltid bättre saker att ägna sig åt än filmer med teatralt överspeleri.