tisdag 20 september 2011

Uppgörelsen - extended cut


Sommaren är över och Star wars-boxen har anlänt. Det gör att jag känner att det är läge att avrunda Vietnam-temat. Casualties of war (Uppgörelsen) (1989) blir möjligen den sista filmen? Jag ska fundera lite till dock.

Brian De Palma är en märklig regissör som jag inte riktigt får grepp om. Kanske för att han är ojämn och överskattad? För jo, Scarface är överskattad. Carrie och The Untouchables måste jag nog se om innan jag uttalar mig. Hans två senaste filmer, The Black dahlia och Redacted har varit mer eller mindre dåliga. Men sen gör han bra stabila filmer som Carlito’s way och Casualties of war. Och det är här det blir lite konstigt då jag som sagt tycker om Casualties of war och vill rekommendera den. Samtidigt kan jag inte låta bli att vara lite kritisk. Det är något med hans filmer som gör att det känns lite... overkligt. Jag vet inte om det är en bra formulering men det är något som inte känns äkta. Och han är inte bra på krigsscener.

Nu får det dock räcka med gnäll för det är som sagt en bra film! Som handlar om en grupp amerikanska soldater som ska ut på patrull och som på vägen bestämmer sig för att kidnappa en ung flicka att våldta. Det värsta är att filmen baseras på ett verkligt fall.

Det känns som att Michael J. Fox inte passar in i och det är precis det som är poängen! Han hör inte hemma i djungeln och det är han som protesterar mot grymheterna. Sean Penn som oerhört obehaglig gruppchef är för övrigt helt suverän! Han gör en riktigt minnesvärd roll.

Casualties of war finns inte på Blu-ray men bildkvaliteten på denna DVD är mycket bra! Att den här utgåvan heter extended cut beror på att några scener som på den tidigare utgåvan följde med som extramaterial nu har infogats i filmen. Det medföljer även några korta dokumentärer.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar