måndag 6 oktober 2008

Iron Man


Det absolut mest intressanta med Iron Man är att det är den första filmen som görs av Marvel. Visst har det kommit en uppsjö Marvelfilmer tidigare såsom Spider-Man, Hulk, Fantastic Four, Daredevil etc. etc. Haken med dessa filmer är att det allt för ofta har blivit dåliga resultat framförallt på grund av att de som gjort filmerna har kompromissat för mycket med karaktärerna. Nu har Marvel tröttnat och har beslutat sig för att göra sina filmer på rätt sätt och det är, som sagt, för den som bryr sig om såna här saker oerhört intressant.

Jag vet inte riktigt hur det kom sig att Marvel chansade med en karaktär som Iron Man som är helt okänd för de flesta biobesökare men det är kul att konstatera att filmen blev både lyckad och framgångsrik. Däremot tycker jag personligen kanske inte att den var så himla bra. Det som ÄR bra är, som påpekats, att det är rätt, att det inte finns något att störa sig på som inte stämmer. Robert Downey Jr. är (som vanligt) lysande i huvudrollen, specialeffekterna är fantastiskt välgjorda och miljöerna läckra. Iron Man är helt enkelt en fröjd för ögat. Men där tar det stopp. För utöver de positiva aspekterna som jag nämnde blir filmen en väldigt vanlig trist action där robotar pucklar på varandra. Vilket iofs. väl är vad den här typen av filmer ska handla om? Visst, men efter exempelvis The Dark Knight har man blivit inte så lite petig... För tio år sedan hade jag varit väldigt nöjd med Iron Man, nu är den bara en skinande fin bagatell.

Det finns absolut ingenting att klaga på den här utgåvan dock. Bild och ljud är toppen, den är sprängfylld av extramaterial (2,5 h dokumentärer m.m. m.m.) och slutligen är omslaget coolt. En enda invändning där är det vanliga när det gäller Blu-ray, varför släpper man en ännu coolare plåtlåda på vanlig DVD men inte i Blu-ray?

Iron Man kanske inte är världens bästa film men det ska bli intressant att se vad Marvel gör med detta. Dom har ju redan släppt ifrån sig The Incredible Hulk och fler filmer är på gång.

:-I

Inga kommentarer: