En blogg om film. Då film ses bäst på hemmabio avhandlas i princip uteslutande Blu-ray och DVD. Ta del av mina åsikter om film, ett halvår efter premiären!
måndag 28 april 2008
Battle for Haditha
Krigsfilm i hyrhyllan, man hyr…
Baksidan pratar om någon slags ”Irak-krigets Apocalypse now” vilket är rent skitsnack. Det här är inte något psykadeliskt epos utan snare en blandning mellan United 93 och Black hawk down, med mer gemensamt med den förra. Och något slag handlar det aldrig om. Vägbomb dödar några marinkårssoldater och en massaker på civilbefolkningen i byn följer. Det är lågbudget, välgjort och totalt kompromisslöst. Man får en mycket avskalad och ickeförklarande skildring av skeendena, precis som i United 93. Det baserar sig på en verklig händelse som utspelade sig år 2006 men i vilken utsträckning det som sker på filmen är sanningen eller ej låter jag vara osagt. Några googlingar visar att det hela är en het potatis och saken är att jag faktiskt inte orkar engagera mig i frågan om autencitet. Kanske är det som visas på filmen vad som verkligen hände, kanske inte. Oavsett är det en relevant berättelse om vad som händer med unga män i en pressad situation.
Kameraarbetet är mycket enkelt men bilden är knivskarp vilket gör att det känns som man är på plats. Trist att det inte medföljer något extramaterial.
:-)
The Stranger Inside - (Blu-ray)
Jag får lov att erkänna att mitt filmtittande numera delvis styrs av utbudet på Blu-ray. The stranger inside är t.ex. en sådan film som jag antagligen aldrig hade givit en chans om det inte vore för det ynkliga utbudet av Blu-ray på hyr. Och faktum är att detta i sig inte nödvändigtvis enbart är negativt, ibland kan det vara nyttigt att ”tvingas” se saker som man normalt skulle rata av ren rutin. Hur som helst visste jag inget om denna film annat än att den utgav sig för att vara någon slags uppdaterad Death wish fast med Judie Foster istället för Charles Bronson. Samt att originaltiteln är The brave one men att den på svenska alltså heter The stranger inside… Å ena sidan är det uselt att man byter ut titlar på det viset. Ok för att jag fattar att Stir of echoes behövde en ny titel på svenska, å andra sidan om man byter får man väl göra det till svenska i såna fall? The secret sense blev töntigt i det fallet. Men The brave one är ju inte ens en konstig titel så på sätt och vis är det extra irriterande att dom bytt ut den. Fast efter att ha sett filmen konstaterar jag att The stranger inside med tanke på filmens innehåll är en bättre titel…
Men nog om detta!
Filmen ÄR Judie Foster goes Deth wish. Typ. Fast väldigt seriöst behandlat. Det handlar inte om någon enkel vigilanterulle utan en problematiserande sådan. Jag gillar inte ordet ”stark” i filmsammanhang, men faktum är att den här filmen är just det. Det utvecklar sig till en intressant moralfilosofisk historia ang. begreppet hämnd och som en bonus är Jodie Foster väldigt, väldigt bra som den förvirrade hämnerskan.
The stranger inside har en väldigt naturlig look för att vara Blu-ray vilket känns helt rätt. Extramaterialet består av en dokumentär samt några borttagna scener.
:-)
lördag 26 april 2008
Apocalypto
Efter att endast ha funnits på svindyr import har nu Apocalypto äntligen kommit på nordisk Blu-ray. Filmen på DVD har jag redan recenserat. Har inte så mycket att tillägga sen sist annat än det förutsägbara att filmen ser riktigt bra ut i Blu-ray! Den aspekt som vinner mest är nog att detaljerna i de fantastiska kostymerna framträder ännu mer än i DVD. Dock saknas i vanlig ordning extramaterial. Varför? DVD:n innehöll ju lite i alla fall. Hur som helst är det den här typen av visuella filmer som tjänar på HD och jag kan inte annat än rekommendera ett inköp!
:-)
American gangster - extended ed.
En ny Ridley Scott förpliktigar en genomtittning, såklart. På DVD ingår både bio- och den förlängda versionen varav jag valde att se den sistnämnda. I korthet: American gangster baserar sig på en verklig historia. Svart gangster (spelad av Denzel Washington) bygger upp en svart maffiaorganisation som konkurrerar med den italienska dito med hjälp av högklassigt heroin som han hämtar direkt på plats i Sydostasien. Och Russel Crowe spelar en ärlig polis som försöker gripa Washington. Typ. Man får precis vad man vill ha, en mycket välgjord, spännande men inte särskilt unik historia. En perfekt film om man är på gangsterhumör! Filmen är uppbyggd så att man parallellt följer Washingtons och Crowes rollfigurer och häri ligger det egentligen enda negativa: Nämligen att Crowes roll är så mycket mer ointressant än Washingtons. För övrigt brukar jag ha lite svårt för Denzel Washington, inte för att han är dålig för det är han verkligen inte, utan snarare tvärt om. Han är en suverän skådis men det kan bli lite mycket Denzel ibland. Men så inte i American gangster, här är han nedtonad och gör en perfekt insats!
Bildkvaliteten är riktigt bra och filmen har en lite udda look vilket Scott nämner något om i kommentarspåret. Det tekniska övergår mitt förstånd men det har något att göra med att dom låtit den ligga lite för länge i framkallningen (säger man så?) och därigenom åstadkommit en väldigt mörk och kontrastrik bild. Dock inte med svärta utan mer murrigt. Det ser som sagt lite speciellt ut men passar perfekt till det grådassiga New York där det utspelar sig. Ett kommentarspår med Scott och manusförfattaren var rätt intressant. Något mer extramaterial än det fanns inte på hyrutgåvan jag såg men tydligen finns mer på köputgåvan.
:-)
torsdag 24 april 2008
Beowulf - director's cut
Är inget stort fan av animerad film men jag ville ändå ge den här en chans. Är uppväxt på myter och såg fram emot att se hur man skulle lyckas med Beowulf. Storyn är det inte så mycket att orda om: Beowulf ska ha ihjäl en demon och ett antal år senare en drake, punkt.
Det mest framträdande med filmen är oundvikligen tekniken, att man fångat framförandet i motion capture och sedan digitalt har återskapat allt från skådespelare till miljön. Det känns som nästa steg efter Sin City där i princip allt förutom skådespelarna var digitalt. Faktum är att det fungerar rätt väl i Beowulf. Det råder inga tveksamheter om att man tittar på en animerad film för så långt har den digitala tekniken ännu inte kommit. Men samtidigt är det väldigt välgjort och jag hade inga svårigheter att köpa upplägget. Det intressanta är vilka nya möjligheter som öppnas i och med den nya tekniken. Anthony Hopkins har t.ex. fått behålla sina riktiga anletsdrag medan man till Beowulf har skapat en helt annan karaktär och bara använt skådespelarens rörelsemönster. Nya möjligheter öppnar sig med detta och i och med att det jämförelsevis är så pass billigt att spela in på detta vis hoppas jag att fler såna här pampiga och udda skapelser dyker upp som annars aldrig hade fått grönt ljus. Jag tycker att det borde göra det och jag ser hellre en animerad film på ett visst tema än ingen film alls. Trots att jag inledningsvis var en smula skeptisk tycker jag att filmen funkar utmärkt. Den är våldsam, dum och har ett perfekt fånigt superpompöst soundtrack som fastnar i huvudet. Den är på ett befriande vis väldigt dum och macho.
Just dataanimerad film tenderar att se väldigt bra ut i högupplöst! På skivan finns en del extramaterial som var sådär. Vad många filmskapare inte har fattat är att hur pass fascinerande det än må vara med motion capture och vad tekniken kan innebära så är det väldigt tråkigt att beskåda processen. Och i den här filmen är det mycket motion capture...
:-)
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Vad filmen handlar om behöver jag knappast kommentera, det räcker att läsa den märkligt långa titeln för att förstå. Som western betraktad tillhör filmen den mörka hårda varianten snarare än den glassiga äventyrsbetonade. Tempot är extremt långsamt och ingenting förklaras i onödan. Det är dock otroligt vackert foto och jag sugs verkligen in i den suggestiva lite obehagliga stämningen. Man inte bara vet att allt kommer att gå åt skogen, man även känner det. Rollbesättningen är fantastisk och Brad Pitt gör en väldigt bra insats som den under ytan galne Jesse James. Men jag fattar att filmen inte är något för alla. Vilket man brukar vilja yppa när man vill känna sig smart, men det är inte vad jag menar i det här fallet. Vissa gillar sånt här och andra gör det inte.
Fotot är som sagt väldigt vackert men filmen kanske inte är en sådan som tjänar så himla mycket på Blu-ray. Ljudspåret är otroligt atmosfäriskt och det känns verkligen som man sitter ute med vinden susandes i träden. Tyvärr ingår inget extramaterial.
:-)
fredag 18 april 2008
Battlefields of World War II
En relativt nyproducerad serie av BBC som fokuserar på fyra slag under andra världskriget från och efter att det vände för britterna. El Alamein, Monte Cassino, den strategiska bombningskampanjen och slutligen Arnhem ges en knapp timme var. Det klassiska upplägget med kartor, arkivbilder och intervjuer blandas upp med nyinspelade snygga ”actionscener” samt en programledare som rest runt till de olika skådeplatserna och visar hur de ser ut idag. Just det här sistnämnda sätter en lite unik prägel på serien jämfört med andra. På det hela taget är det informativt men samtidigt är det är inget revolutionerande som framgår.
Det enda tråkiga är förpackningen. Det är inte bara det att framsidan är ful, det är även märkligt att del 1 och 2 ligger på samma skriva men del 3 och 4 ligger på varsin. Hur tänkte dom där?
:-)
The Road Warrior
När man snackar om kultrullar har Mad Max en central roll. För sci-fi fans uppväxta på 80-talet ingår den andra filmen i serien i kanon. Men för min del är det hela är lite rörigt. Jag började nämligen med att se den tredje filmen, Mad Max beyond Thunderdome, den med Tina Turner. Jag gillade världen som byggdes upp men tyckte kanske inte att filmen var någon höjdare. Den första i serien har jag aldrig sett och den har alltid varit lite svår att få tag på och den släpptes aldrig i USA. Så när Mad Max 2 dök upp döptes denna om till The road warrior istället. Det är just den andra filmen som har blivit den största framgången i serien.
Det känns lite tjatigt men återigen fattar jag inte riktigt varför? Eller, filmens starka sidor är inte så svåra att se. Världen, där civilisationen har rasat ihop och makten ligger hos gäng som åker omkring i ombyggda bilar i en konstant jakt på bensin är cool. Och Mel Gibson är cool som Max, en klassisk ensamvarg som drar runt som en gammal westernhjälte. Biljakterna är tajta och designen på bilarna är riktigt cool. Plus att jag gillar att man lyckats få med att folk i en sådan situation antagligen tar på sig de kläder som finns till hands och att resultatet inte nödvändigtvis ser bra ut på film... Men sen kommer invändningarna: Jag tycker att filmen är för tramsig. Knäppa gags varvas med lätt buskis. Det är något med den uppskruvade konstiga tonen som för många pratar med. Som t.ex. den galne gyrokopterföraren (för övrigt samma kille som spelar Saurons språkrör i Sagan om Konungens återkomst). Och skurkarna ser bara töntiga ut. Även om filmen förtjänar sin plats i historien pga. många bra och coola idéer är det ändå något som är fel, något som inte funkar.
Det är dock väldigt kul att se en så här gammal film i Blu-ray, hur alla detaljer framträder. Mindre kul är avsaknaden av extramaterial utöver ett kommentarspår.
:-I
Troy - director's cut
Troja var en i raden av oftast mindre lyckade historiska storfilmer som sköljde över världen för några år sedan. Den usla King Arthur, den osebara Alexander, den sega Troja och besvikelsen Kingdom of Heaven. Den sistnämnda fick upprättelse i och med den förlängda versionen och Alexander har utkommit i inte mindre än två nya klippningar. Nu har turen även kommit till Troja för en förlängd version.
Troy är nästan tre timmar lång, filmen är fortfarande ganska seg och Brad Pitt känns fel som Akilles. Visst ser han lite lätt gudaktig ut i sitt uppumpade format men Pitt kommer alltid funka betydligt bättre som Tyler Durden än med högtravande dialog. Och Orlando Bloom har som vanligt samma karisma som en pappfigur. I övrigt noteras Eric Bana och Brendan Gleeson och Brian Cox, m.fl. men fullträffen i just rollbesättningen är den undersköna Diane Krüger i rollen som den sköna Helena. Överlag är filmen storslagen, seg, ser bra ut samt innehåller en massa olika karaktärer och sidospår. Faktum är att den i dess förlängda form är helt ok! Ingen fantastiskt bra film men en skön resa.
Filmen ser grym ut i Blu-ray! Som extramaterial finns ett gäng korta ointressanta dokumentärer samt en introduktion av Wolfgang Petersen där han diskuterar filmens initiala misslyckande som han nu betraktar som fixat.
:-I
The Texas Chain Saw Massacre - steelbook ed.
Även om det inte är någon personlig favorit är det här en av världshistoriens mest kultiga filmer. Filmen som på svenska gick under namnet Motorsågsmassakern var syndabocken nummer ett i den urflippade ”videovåldsdebatten” i början på 80-talet och har därför en given plats i hyllan i varje censurkritiskt hem. Äger den redan men en restaurerad utgåva packad med extramaterial i plåtlåda för en billig penning var för bra för att säga nej till!
The Texas chain saw massacre är en enkel, väl genomförd och förvånansvärt oblodig film. Styrkan ligger i dess enkelhet, folk hamnar på fel plats, det blir några mord och sen är saken över. Den extremt låga budgeten skänker den en nästan dokumentär känsla. Jag tycker det är en bra film men så 100% tagen som så många är har jag aldrig blivit. Däremot är det väldigt smittsamt med såna här filmer som så många tycker så mycket om. Utgåvan är proppad med extramaterial, dokumentärer, kommentarspår m.m. och det är väldigt intressant. Allt från den hemska inspelningen till filmens efterverkningar och fortsatta status fascinerar. Trots att den är restaurerad är bildkvaliteten ingen höjdare, vilket den i och för sig inte ska vara i en sån här film. Ljudet är antingen originalets mono eller för den som vill spexa till det; stereo... Rekommendation: Köp den här utgåvan!
:-)
söndag 6 april 2008
Resident Evil: Extinction
Avskydde verkligen den första Resident evil filmen. Den var totalt befriad från minsta uns av läskighet, totalt osammanhängande och så plastig och korkad att jag undrar om jag någonsin sett en sämre zombiefilm (och det finns många usla sådana). Uppföljaren var något bättre. Visserligen var den tråkig och total oengagerade men den var åtminstone inte lika misslyckad som den första. Så egentligen finns det väl ingen anledning att se den här tredje filmen i serien. Men gjort är gjort.
Faktum är att det börjar helt ok. Jag hoppar till vid ett tillfälle, zombiesarna ser helt ok ut och det finns lite klassisk zombiefilmskänsla över upplägget. Enda invändningen är att det känns som att den är gjord för en relativt ung publik då många scener väljer att inte visa så mycket och det blod och tarmar man normalt vill ha i en zombiefilm är ordentligt nedtonat. Nog för att less is more absolut kan funka inom skräckgenren men i just zombiefilmer är det svårare att få till. Och grejen med en zombiefilm är att den inte behöver ha någon story att tala om. Det räcker med att skapa en atmosfär, en värld och att ställa hjältarna inför några vardagliga problem i denna värld. Köper jag världen köper jag filmen. Haken är att man nu för tiden allt som oftast inte vågar förlita sig enbart på atmosfären då man vekar vara rädd att den ska vara för tunn. Vilket i sig medför att story måste läggas på vilket bara förstör alltihop. Exakt det händer i den här filmen. Efter en halvtimme måste något hända och det mesta spårar ur och det haglar dåliga effekter, urflippning och plastighet i största allmänhet. Dock är det den bästa filmen i serien, vilket inte säger mycket.
Jättebra bild såklart med såna där överdriva kontraster som gör att alla ser solbrända ut. Finns en drös extramaterial besående av bortklippta scener, dokumentärer samt kommentarspår. För den som orkar.
:-(
onsdag 2 april 2008
Shoot 'Em Up
Titta på den här framsidan. Clive Owens pose påminner om Sin city. Clive Owen är faktiskt med i Sin city. Loggan är röd och har samma lutning som Sin citys logga. Vad är det frågan om??? Men annat än att det ser ut som Sin city hade jag ingen aning om vad det här var för film.
Det visade sig vara en riktig actionrulle utan pretentioner att vara något annat. Jag är inte så förtjust i action men när det är på den här absurda nivån kan det vara lite underhållande. Det skjuts i princip hela tiden och actionscenerna är totalt överdrivna på ett rätt lustigt vis. Denna action blandas upp med lite absurda och rätt äckliga scener. Exempel: Owen tvingas förlösa en kvinna mitt under en eldstrid och avslutar med att skjuta av navelsträngen med sin pistol (!). På den nivån är det. Där jag inte tyckte att Owen fungerade särskilt bra som cool kille i Sin city fungerar han väldigt bra som coolare än cool här. Paul Giamatti känns kanske inte helt trovärdig som superskurk å andra sidan fungerar Monica Bellucchi väl som vandrande urringning. Om jag var 12 år, eller förresten 14 år gammal hade det här varit en av mina favoritfilmer. Superaction, äckel och snusk i en fin förpackning. Men det var länge sen och så kul är det inte även om det bitvis är lite underhållande.
Väldigt fin bild och allt skjutande presenteras i bra ljud! Extramaterialet utgörs av några dokumentärer samt ett kommentarspår.
:-I
El Cid
Varför hyr man nåt sånt här? Varför inte? Läste att Harry på Ain’t it cool news att bero på en nyrelease på dvd menade att det är en av hans absolut absoluta favoritfilmer någonsin. Plus att riddare är väl aldrig fel? Å andra sidan har jag väl aldrig riktigt varit inne på gamla storfilmer med Charlton Heston och Sophia Loren. Inte för att jag inte gillar sånt utan mer för att jag inte gillar det tillräckligt mycket.
Hur som helst spelar Heston riddaren som kallas El Cid. Han är den mest noble mannen i hela Spanien och dessutom antagligen den främste krigaren. Under de tre timmarna utspelar sig turnéspel, svek och intriger, lycklig och olycklig kärlek, fältslag och krig. En riktig storfilm med andra ord. Man måste imponeras över den enorma mängden statister som utkämpar fältslagen vilket utgör en enorm kontrast mot dagens dataanimerade myrkrig. Å andra sidan tenderar kostymer och kulisser se väldigt fejk ut i såna här filmer. Hur som helst avslutas historien med att El Cid enar Spanien och driver ut morerna. Det är lite intressant att filmen faktiskt är ganska balanserad ändå och förespråkar samarbete mellan kristna och muslimer och hjältarnas inställning till kriget är att det är onödigt. Onda krigshetsare finns på båda sidor vilket känns som hur man skulle tackla detta ämne idag, läs Kingdom of heaven. Vad man dock inte skulle göra idag är att i slutscenen iklä de ”onda muslimerna” svarta kläder, maskerade ansikten och ha belägringsmaskiner dekorerade av djurskallar. Mot detta rider den noble El Cid ut helt iförd vitt, i motljus och med en sakral variant av filmens tema i bakgrunden... Det är pampigt, det är segt. Det är storfilm!
Bildkvaliteten är bitvis usel men skiftar faktiskt och ibland ser det riktigt bra ut! Dock är det bara 4:3 och stereo och extramaterial saknas. Nyreleasen jag tidigare nämnde är tydligen i widescreen.
:-I