torsdag 24 april 2008

Beowulf - director's cut


Är inget stort fan av animerad film men jag ville ändå ge den här en chans. Är uppväxt på myter och såg fram emot att se hur man skulle lyckas med Beowulf. Storyn är det inte så mycket att orda om: Beowulf ska ha ihjäl en demon och ett antal år senare en drake, punkt.

Det mest framträdande med filmen är oundvikligen tekniken, att man fångat framförandet i motion capture och sedan digitalt har återskapat allt från skådespelare till miljön. Det känns som nästa steg efter Sin City där i princip allt förutom skådespelarna var digitalt. Faktum är att det fungerar rätt väl i Beowulf. Det råder inga tveksamheter om att man tittar på en animerad film för så långt har den digitala tekniken ännu inte kommit. Men samtidigt är det väldigt välgjort och jag hade inga svårigheter att köpa upplägget. Det intressanta är vilka nya möjligheter som öppnas i och med den nya tekniken. Anthony Hopkins har t.ex. fått behålla sina riktiga anletsdrag medan man till Beowulf har skapat en helt annan karaktär och bara använt skådespelarens rörelsemönster. Nya möjligheter öppnar sig med detta och i och med att det jämförelsevis är så pass billigt att spela in på detta vis hoppas jag att fler såna här pampiga och udda skapelser dyker upp som annars aldrig hade fått grönt ljus. Jag tycker att det borde göra det och jag ser hellre en animerad film på ett visst tema än ingen film alls. Trots att jag inledningsvis var en smula skeptisk tycker jag att filmen funkar utmärkt. Den är våldsam, dum och har ett perfekt fånigt superpompöst soundtrack som fastnar i huvudet. Den är på ett befriande vis väldigt dum och macho.

Just dataanimerad film tenderar att se väldigt bra ut i högupplöst! På skivan finns en del extramaterial som var sådär. Vad många filmskapare inte har fattat är att hur pass fascinerande det än må vara med motion capture och vad tekniken kan innebära så är det väldigt tråkigt att beskåda processen. Och i den här filmen är det mycket motion capture...

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar