onsdag 2 april 2008

El Cid


Varför hyr man nåt sånt här? Varför inte? Läste att Harry på Ain’t it cool news att bero på en nyrelease på dvd menade att det är en av hans absolut absoluta favoritfilmer någonsin. Plus att riddare är väl aldrig fel? Å andra sidan har jag väl aldrig riktigt varit inne på gamla storfilmer med Charlton Heston och Sophia Loren. Inte för att jag inte gillar sånt utan mer för att jag inte gillar det tillräckligt mycket.

Hur som helst spelar Heston riddaren som kallas El Cid. Han är den mest noble mannen i hela Spanien och dessutom antagligen den främste krigaren. Under de tre timmarna utspelar sig turnéspel, svek och intriger, lycklig och olycklig kärlek, fältslag och krig. En riktig storfilm med andra ord. Man måste imponeras över den enorma mängden statister som utkämpar fältslagen vilket utgör en enorm kontrast mot dagens dataanimerade myrkrig. Å andra sidan tenderar kostymer och kulisser se väldigt fejk ut i såna här filmer. Hur som helst avslutas historien med att El Cid enar Spanien och driver ut morerna. Det är lite intressant att filmen faktiskt är ganska balanserad ändå och förespråkar samarbete mellan kristna och muslimer och hjältarnas inställning till kriget är att det är onödigt. Onda krigshetsare finns på båda sidor vilket känns som hur man skulle tackla detta ämne idag, läs Kingdom of heaven. Vad man dock inte skulle göra idag är att i slutscenen iklä de ”onda muslimerna” svarta kläder, maskerade ansikten och ha belägringsmaskiner dekorerade av djurskallar. Mot detta rider den noble El Cid ut helt iförd vitt, i motljus och med en sakral variant av filmens tema i bakgrunden... Det är pampigt, det är segt. Det är storfilm!

Bildkvaliteten är bitvis usel men skiftar faktiskt och ibland ser det riktigt bra ut! Dock är det bara 4:3 och stereo och extramaterial saknas. Nyreleasen jag tidigare nämnde är tydligen i widescreen.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar