onsdag 9 juni 2010

Vägen


Vägen (The Road) (2009) måste vara en av de mest eländiga filmer jag sett. I en nära framtid har det skett någon slags miljökatastrof som medfört att alla djur och nästan alla människor har utplånats. De överlevande verkar pendla mellan valet att ta livet av sig eller hänfalla åt kannibalism eftersom maten tagit slut. Mitt i detta har vi Viggo Mortensen och hans son som ger sig ut på en färd, beväpnade med en revolver med endast två kulor och med dilemmat om han ska använda dem mot någon som försöker skada dom eller mot sig själva?

Världen är mörk, mänskligheten är mörk och det händer mörka saker. Det är becksvart, som ett slag i magen. Det här är inte en film som får en att må bra. Däremot är det en fantastiskt bra film! Den postapokalypsiska världen känns fullständigt trovärdig vilket i sig är en väldigt deprimerande tanke. Vad det gör med en är att man lever sig in, det känns som det som sker på filmen faktiskt sker på riktigt. Det går inte att skåda en enda dåliga dataanimerad effekt som bryter illusionen.

Extramaterialet består av ett hyfsat intressant kommentarspår med regissören John Hillcoat. Utöver det lite bortklippta scener samt en kort rätt dålig dokumentär.

The Road är en av de bästa efterkatastrofen-filmer jag sett!

:-D

Inga kommentarer: