måndag 17 maj 2010

The Informant!


Stefan Söderberg är tillbaka och ger oss The informant! (2009). Den baserar sig på verkliga händelser men att säga något om storyn vore att förstöra. Tematiskt påminner den om Insider med liknande företagshemligheter, utpressning, kartellbildning osv. Stilistiskt har filmerna dock inget med varandra att göra. Efter de seriösa Che återgår Soderbergh lite, men absolut inte helt, till den lite mer spektakulära tonen i hans Oceans-fimer.

Matt Damon är bra i huvudrollen som en rätt osympatisk läcka (så mycket kan jag avslöja). Filmen är ganska rörig men jag tror att det är ett medvetet grepp för att spegla hur storyn hela tiden tar oväntade vändor och det ska vara svårt att veta vad och vem man egentligen ska tro på? Tyvärr fungerar detta inte fullt ut vilket bitvis leder till att det är svårt att känna engagemang. Jag gillar filmer på temat och The Informant! är absolut inte dålig, den är bara lite svajig.

Men med musiken vet inte jag hur dom tänkte? Antar att svaret är att man ville göra något unikt och det har dom absolut lyckats med! En slags muzak på hög volym som bidrar till att man inte kan tänka på något annat än just den...

På skivan ingår bortklippta scener samt ett kommentarspår med Soderbergh som jag kände att jag inte ville ägna tid åt.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar