söndag 30 november 2008

The Insider / Ali



Miami Vice skulle släppts i Blu-ray i onsdags men releasen har blivit framflyttad en vecka. Sjukt irriterande! Så istället har jag värmt upp med en Michael Mann double feature: De filmer han gjorde efter Heat och innan Collateral, nämligen The Insider och Ali. Vilka båda är historier från verkligheten.


The Insider

The Insider har jag sett några gånger och det är alltid lika kul att återvända till den. Berättelsen om hur Dr. Wigand (Russel Crowe) vittnar mot sin förre arbetsgivare, ett gigantiskt tobaksbolag, om oegentligheter och hur 60 Minutes blir inblandade är perfekt berättad. Det är oerhört spännande, intressant och man sitter och häpnar över hur det går till när de stora pojkarna leker. Och även om det slutar lyckligt blir man inte allt för munter av vad man just bevittnat.

Castingen är perfekt, Christopher Plummer är fenomenal och Al Pacino undviker att spela över och är som han är när han är som bäst. Känslan och atmosfären av spänning är klockren filmen igenom! Vilket ju är Micahel Manns signum.

Bildkvaliteten på DVD:n är väl ok. Baksidetexten, som lovar: E.X.T.R.A . 6 minuter ”film om filmen” påminner en om att den här utgåvan har några år på nacken...

The Insider är en lysande thriller där Michael Mann får visa upp att han kan skapa spänning även utan att använda sig av våld.

:-D


Ali

Filmen som skildrar tio år i Muhammad Alis liv hade jag faktiskt inte sett förut. Dels för att ämnet inte intresserade mig, dels för att jag avskyr det mesta som Will Smith gör.

Så skönt att jag hade fel om Smith! Han gör en strålande insats som den karismatiske, begåvade men inte smartaste människan på jorden: Cassius Clay / Cassius X / Muhammad Ali. Att lämna en så utåtagerande personlighet i händerna på Will Smith skulle kunna bli katastrof men han sköter det väl. Han snackar, ja, men han visar även upp sårbarheten och osäkerheten.

Boxningsscenerna är väldigt bra gjorda vilket är rätt ovanligt. Boxning är ju rätt trist att titta på så på film brukar tillställningarna kryddas rätt väl. Så inte här, vilket gör det till en extra komplimang att Mann lyckas få nerv i scenerna trots det. Filmen är inget mästerverk men den är väl berättat och det är trevligt att få lite bakgrund till Malcolm X och ”Rumble in the jungle” etc. Saker man mer känner som begrepp än vet vad som ryms bakom. Och något helt annat men väldigt intressant är att det är först när man ser en film med i princip enbart svarta skådespelare som man kommer på hur otroligt ovanligt det är.

Ljud och bild är helt ok och dessutom ingår en halvtimmes dokumentär som skänker visst ljus.

Ali är en väl utförd berättelse om en av de största idrottsstjärnorna någonsin. God underhållning men ingen katastrof om man missar.

:-)

Inga kommentarer: